Životna priča Victorie Beckham

0
Radiosarajevo.ba
Životna priča Victorie Beckham
Foto: EPA - EFE / Victoria Beckham

Pažnja cijelog svijeta usmjerena je na Svjetsko prvenstvo u Kataru, a dolazak fudbalske zvijezde koja već dugo ne igra, izazvao je posebnu pažnju.

Iako David Beckham svojim prisustvom u Dohi ali i općenito privlači pažnju prisutnih, postavlja se zanimljivo pitanje koliko je te 'histerije' rezultat njegove fudbalske slave, a koliko slave njegove žene koju je svijet upoznao kao jednu od Spice Girls, da bi je danas znali kao uspješnu modnu kreatorku.

Priča o Viktoriji Bekam zanimljiva je i bez fudbalskog prvenstva, zbog mode koju stvara, a koja odiše posebnom britanskom jednostavnošću i šikom, ali i zbog njene pred-modne karijere. Poznatoj pjevačici iz devedesetih godina prošlog stoljeća mnogi su predviđali neuspjeh kada je izvjavila da će se okušati u svijetu mode: ljudi će vam oprostiti sve osim uspjeha.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Victoria Beckham
Foto: Pinterest / Victoria Beckham
Spice Girls opet na okupu: Zapjevale svoj hit na privatnoj zabavi, no jedna od njih se nije pojavila

Spice Girls opet na okupu: Zapjevale svoj hit na privatnoj zabavi, no jedna od njih se nije pojavila

Victoria Adams rođena je 17. aprila 1974. godine u dobrostojećoj, građanskoj, porodici. Otac joj je bio inženjer elektronike, koji je sjajno zarađivao i svojoj porodici pružio sve. Ali Viktorija je bila veoma nesretno dete koje je u školi bilo izloženo mobingu i zlostavljanju. Zbog svega toga je bježala u neki svoj svijet, svijet kreacija, kod kuće postavljala predstave, za njih smišljala kostime, eksperimentisala s frizurama, pjevala, slikala se...

U jednom trenutku rekla je roditeljima da želi da bude pevačica, i to nakon što je gledala film 'Glory'.

Roditelji se nisu zgrozili na tu ideju, već su je podržali i upisali u čuvenu pozorišnu školu Jason, nakon čega je nastavila učenje u Laine Theatre Arts.

Beckham se oglasio na Instagramu, evo u čemu najviše uživa dok ljetuje u Hrvatskoj

Beckham se oglasio na Instagramu, evo u čemu najviše uživa dok ljetuje u Hrvatskoj

Njena prva grupa zvala se Persuasion, ali audicija na kojoj se pojavila 1994. promijenila je sve. Postala je član grupe Spice Girls, a nakon velikog uspjeha, već s prvim hitom 'Wannabe', Spajsice postaju popularne u Britaniji ali i cijelom svijetu. 

Spice Girls
Foto: Instagram: Spice Girls

Ta iznenadna slava bila je slatka osveta djevojčice koju su u školi zvali 'sivi miš' i mrzili je jer je dovozio vozač u Rolls Royceu. I zato se ona i danas (potajno) ponosi nadimkom Poš Spajs koji su joj u doba najveće slave, upravo zbog porijekla, dali britanski tabloidi. Ali, naglo kako je i buknula, slava Spice Girls počela je da se gasi, a Victoria solo karijerom, koju je započela 2000. godine, nije stigla ni blizu sličnog uspjeha. I baš tada, s prvim razočarenjima u muzici, počinje njena modna priča, prvo kao vrlo uspješnog modela.

Prva ju je za svoju kolekciju 2000. angažovala Maria Grachvogel, i bio je to veliki uspjeh na Londonskoj nedjelji mode, za kojim su uslijedile ponude mnogih drugih kreatora. Victoria je nosila modne revije, snimala kampanje, neko vrijeme je čak bila ambasadorka modne kuće Dolce&Gabanna, da bi 2003. godine učestvovala u reklamnoj kampanji američkog brenda Rocawear.

Bechamova kćerka zablistala u haljini od 3.500 KM na svečanosti u Veneciji

Bechamova kćerka zablistala u haljini od 3.500 KM na svečanosti u Veneciji

Kroz sve te poslove sazrijevala je njena ideja da lansira sopstvenu kolekciju. Prva je bila isključivo od džinsa, mala kolekcije VB Rocks, pod patronatom brenda Rock & Republic. Ta prva njena kolekcija sastojala od skupih premium farmerica, koje su se prodavale po (tada neverovatnih) 300 dolara. I naravno, sve su bile rasprodane u rekordnom roku, jer su Amerikanke kroz taj džins lovile britanski šarm, nadajući se da uz njega u paketu dolazi i spektakularni fudbaler.

Godine 2006. Victoria Bekam se prvi put okušala kao modna urednica, i to na snimanju za svoju prijateljicu, glumicu Katie Holmes. Na tom poslu ona je odabrala svu odjeću koju je Katie nosila, ali i bila art-direktor, jer je odredila dizajn svake fotografije. U ljeto iste godine na tržištu se pojavila kolekcija njenih sunčanih naočala, koja je također rasprodata brzinom svjetlosti.

I to je bio okidač, u jesen 2006. raskida saradnju s Rock & Republicom, kako bi se posvetila sopstvenom modnom brendu. Sve do tada njenu su modnu karijeru mediji, posebno nemilosrdni britanski tabloidi, tretirali kao zabavu dokone domaćice, a u tom se trenutku našla na udaru.

Sav raskoš na vjenčanju Beckhamovog sina: Pogledajte kako izgleda vjenčanje iz bajke

Sav raskoš na vjenčanju Beckhamovog sina: Pogledajte kako izgleda vjenčanje iz bajke

Mnogi su unaprijed, i na neviđeno, stavljali veliki upitnik nad modnim kreacijama žene koja nema modno obrazovanje, zamjerali joj da zbog svog bogatstva oduzima prostor mladim i talentovanim, školovanim dizajnerima, govorili kako svoju odjeću prodaje samo zbog slave svoga muža.

Ali, rezultati prodaje govorili su nešto sasvim drugo: u prvoj godini Victoria Beckham je zaradila 100 miliona dolara, a po nekim podacima do početka 2008. taj je iznos i udvostručila, tako da je u domaćinstvu David mogao da sada dođe kod nje po džeparac.

Vicotria i David Beckham
Foto: Instagram: Vicotria i David Beckham

Kako ne bi bilo nikakve zabune, Victoria se dokazala i kao kreator i kao vrlo sposobna poslovna žena, jer imati kod kuće Davida Beckhama, a ne staviti njegovu sliku na parfeme iz linije Intimate Beckham, koji su se (posebno u Americi) prodavali kao ludi, bio bi totalni promašaj.

Opljačkana vila Davida i Victorije Beckham: Odnesena velika količina novca

Opljačkana vila Davida i Victorije Beckham: Odnesena velika količina novca

Godine 2008. Victoriji je pripala čast da otvori slavni Fashion week u Njujorku, a ona je to učinila s kolekcijom u kojoj je predstavila 400 haljina. Dobro je prošla kod modne kritike, a kod kupaca još bolje, iako je cijena svake haljine bila čak hiljadu funti. Bilo je ta 2008. njena godina, koju pamti i po tri naslovnice za Vogue, prvu je snimila za britansko izdanje, a uslijedile su naslovnice za Indiju i Rusiju.

Victoria Beckham
Foto: Pinterest / Victoria Beckham

Posebno se pamti i njena kolekcija iz 2013. godine koju je nazvala 'Icon' i koju su bukvalno razgrabile neke od najslavnijih žena na svijetu, počevši od glumačkih legendi Holywooda. Ali, sama Victoria nikada ne zaboravlja da moda mora biti dostupna i ženama koje nemaju hiljadu funti za jednu haljinu.

Njima je, još 2006. godine ponudila - knjigu 'Još pola inča savršenog stila' koja je postala modna biblija mnogim ženama koje su želele da oponašaju njen stil, tada već u javnosti poznat kao Vicky stil, i biti glamurozne baš poput bivše Spajsice.

U toj je knjizi ženama bukvalno savjetovala kako da postignu modno savršenstvo od glave do pete i u tekstovima ponudila vrlo korisne (i primjenjive) savjete o tome šta, kako i kada obući, kako kombinovati pojedine komade iz garderobe... Naravno, uspjeh su knjizi osigurale i fantastične fotografije koju se snimili najveći fotografi tog vremena.

Victoria Beckham kakvu još nismo vidjeli

Victoria Beckham kakvu još nismo vidjeli

Ova je knjiga postala toliko popularna da je samo u Britaniji prodata u više od 400 hiljada primjeraka, a prevedena je i na mnoge druge jezika svijeta, uključujući i ruski.

Tako je žena kojoj su na modnim počecima mnogi osporavali čak i pravo da pokuša da bude modna dizajenrka danas jedna od najcjenjenijih modnih kreatorki Britanije i svijeta. Žene vole njenu modu zbog bezvremenske elegancije koja izvire iz jednostavnosti.

Ona sama jasno je rekla i pokazala da ženama cijelog svijeta zapravo nudi svoj lični stil. Treba joj priznati da je uspjela. I to u najokrutnijem medijskom okruženju gdje britanski tabloidi vrebaju, svaki drugi dan pišu o krahu njenog braka ili modnog carstva, pa čak i o takvim budalaštinama da se nikada ne smije jer ima pokvarene zube.

Victoria Beckham o ovome je šutjela 23 godine

Victoria Beckham o ovome je šutjela 23 godine

Victoria Beckham
Foto: EPA - EFE: Victoria Beckham

Ona sama s tim se nosi - britanski.

Jednostavno pušta da se buka oko nje slegne i radi po svome. Jedino na šta je reagovala bili su učestali tekstovi koji su se bavili njenom kilažom i brojem kalorija koje pojede na dnevnoj bazi. Svjesna svog utjecaja na javnost, a posebno na mlade žene, u nedavnom je intervju utvrdila kako su mršave žene odavno izašle iz mode, te kako njene haljine najbolje izgledaju na ženama koje imaju obline na pravim mestima.

Brak koji traje već 25 godine

Bila je to 1997. godina. Jedan je slavni fudbaler jedva nabavio broj tada još slavnije članice grupe Spice Girls.

David je Victoriu ugledao na televiziji i bila je to ljubav na prvi pogled, već je tada saigračima rekao kako će baš on jednog dana oženiti najprivlačniju Spajsicu. I zato nije ni čudno da je u strahu da ne izgubi njen broj telefona, a bilo je to prije vremena društvenih mreža u kojem su nam gotovo svi dostupni na klik mišem, najvažniji podatak zapisao na avionsku kartu. Legenda kaže da David Beckham još uvijek čuva tu kartu i taj broj.

Beckhamovi godišnjicu braka slavili u Hrvatskoj

Beckhamovi godišnjicu braka slavili u Hrvatskoj

I tom braku fudbalera i pjevačice mnogi su predviđali kratak rok trajanja, ali iza Victorie i Beckhama danas su 25 godina braka i četvero djece - sinovi: Brooklyn Joseph, Romeo James, Cruz David i najmlađa i kćerka Harper Seven.

Victoria Beckham
Foto: Pinterest: Victoria Beckham

Kao i u svakoj drugoj, bilo je i u njihovoj priči svega, ali ostali su zajedno, a sudeći po načinu na koji su prošlo ljeto proslavili godišnjicu, ali i načinu na koji funkcionišu, očigledno im veza spada među najstabilnije u svijetu bogatih i slavnih.

Ali, prije Davida i slave Victoria je bila vjerena. Njen odabranik bio je Mark Wood čije je prezime koristila na prvim nastupima s grupom kada se predstavljala kao Victoria Adams Woods, iako nisu bili vjenčani. Toj je vezi presudila njena slava, a tabloidi su zabilježili i činjenicu da, kada ga je ostavila, Victoria Marku nije vratila vjerenički prsten.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije