Kako se razvijala ženska moda tokom dva stoljeća

Radiosarajevo.ba
Kako se razvijala ženska moda tokom dva stoljeća
Cilj mode jeste da na najbolji i najoriginalniji način uklopi boje, materijal i dizajn. Svake sezone, nove krpice postaju IN, dok druge više nisu moderne.

No, zanimljivo je da baš kroz modu možemo pratiti i razvoj historije modnog dizajna, ali društvenih običaja određenog vremena.

Timeline koji možete pogledati u našoj fotogaleriji, pokazuje promjene u modnom stilu kroz skoro 200 godina. Počevši od 1784. godine, kada su ogromne haljine/suknje (panieri ili mantue) bile u modi, možemo vidjeti lagano smanjivanje i tendenciju ka isticanju ženske siluete oko 1800-ih, potom želju za ukrašavanjem glave, te ponovno javljanje većih balskih haljina (krinoline) tokom devetnaestog stoljeća.

Do 20. stoljeća, ponovo su bile u modi uže haljine, koje su od 1920-ih pretvorile u lagane haljinice do koljena. Tek od 1970-ih, hlače postaju popularne i kod žena, piše Mymodernnet.

Pogledajte fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije