Francuska / Preminuo "kralj mode": Karl Lagerfeld umro u 85. godini

19. 02. 2019. u 12:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 58

Preminuo je modni dizajner Karl Lagerfeld danas u Francuskoj, javlja Daily Mail. 

Ikonski modni dizajner, koji je bio kreativni direktor Chanela, umro je u 85. godini.

Prvi put u gotovo 40 godina Karl Lagerfeld u siječnju nije bio prisutan na Chanel couture reviji u Parizu.

Njemački kreator, umjetnik i fotograf prepoznatljiv po crnim naočarama, neobičnom frizurom i ljubavi prema mačkama Karl Lagerfeld svih ovih godina punio je naslovne stranice svojim fascinantnim radom, ali i informacijama iz svog privatnog života.

Rođen je u Hamburgu 1933. godine, iako tvrdi da je rođen 1938. godine. Do dan danas je ostalo nepoznato koliko Karl zaista ima godina. Isto tako, porijeklo njegovog oca je veoma misteriozno.

Karl Lagerfeld umro u 85. godini - undefined

Neki kažu da je bio Šveđanin, neki Njemac, a neki Rus.

Karl se u Pariz preselio 1953. godine. Sa strašću za crtanjem, riješio je da studira historiju kostima, a volio je da crta skice koje su ilustrovale stilove različitih perioda, sa posebnim osvrtom na 18. stoljeća.

Sa svoje 22 godine osvaja prestižnu nagradu Međunarodnog sekretarijata za obradu vune za kaput koji je kreirao. Na istom takmičenju Yves Saint Lauren je pobijedio u kategoriji za najbolje haljine. Primijećen je od strane Pierre Balmaina i počinje da radi kao njegov asistent.

Pored mode, Karl je imao veliki broj hobija. Kreirao je kostime za pozorišne komade i opere u Firenzi, Beču, Salzburgu i Monte Carlu. Isto tako dizajnirao je za mnogobrojne poznate zvijezde kao što su Madonna i Kylie Minogue.

Svih ovih godina uspijevao je da uzburkava javnost različitim potezima i izjavama.

Često je znao da mijenja svoj izgled, pa je tako za 13 mjeseci uspio da smrša 47 kilograma. Ogromna promjena njegov fizičkog izgleda vodila je i pisanju knjige o svom nevjerovatnom iskustvu “Karl Lagerfeld dijeta” koja je prodata u nekoliko stotina hiljada primjeraka širom svijeta.

NEMA KOMENTARA