Darinka Jandrić iz Trebinja preminula u 109. godini života

Radiosarajevo.ba
Darinka Jandrić iz Trebinja preminula u 109. godini života
PrtScr / Darinka Jandrić

“Velika tetka, velika žena, velika majka, velika domaćica”, ovako je Vukašin Krivokapić pričao o svojoj tetki Darinki Jandrić, prema svim raspoloživim podacima najstarijoj Srpkinji, koja je danas preminula u 109. godini života.

Darinka Jandrić (djevojačko prezime Krivokapić) rođena je 17. decembra 1910. godine u selu Aranđelovo, nedaleko od Trebinja. Kao jedno od petoro djece, do kraja života pamtila je svoje rodno mjesto, porodično ognjište, ratna previranja i stradanja, piše srbijanski Blic.

Sa samo četiri godine, u Prvom svjetskom ratu, Darinka je sa porodicom izbjegla u Peć, a potom i u Nikšić. Za života je prilično živopisno opisivala tragediju koja ih je snašla, kada su im zapalili kući i prognali ih.

Ipak, roditelji su željeli da djeca budu obrazovana, te je Darinka osnovnu školu završila u Lasti, a kasnije, kada je rat počeo, na zahtjev komšije, poznatog narodnog heroja Vlade Šegrta, završila je i školu za bolničarku. Tako se kao mlada djevojka, Darinka obrela u ustanku koji su podigli Vlado Šegrt i Sava Kovačević.

Od prvog dana bila je u ratu, zbog čega je kasnije dobila i spomenicu kao prvoborac. Kada se prisjećala rata, o Savi Kovačeviću i Vladi Šegrtu, Darinka je govorila “Bili su dobri borci i junaci”.

Cjelokupan možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije