Zenica / Preminuo profesor Željko Škuljević

05. 02. 2019. u 11:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 36

Univerzitet u Zenici obavijestio je bh. javnost da je prof. dr. sc. Željko Škuljević nakon teške bolesti preminuo u ponedjeljak, 4. februara 2019. godine u 66. godini života.

Prof. dr. sc. Željko Škuljević rođen je 28. augusta 1953. godine u Zenici. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu, a doktorirao čistu filozofiju u Sarajevu 1991. tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića.

Bio je redovni profesor na katedri za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici, a u periodu od 2005. – 2007. godine obavljao je funkciju prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

Objavio je sedam književnih djela, dvije knjige eseja i trinaest knjiga iz područja filozofije, veći broj tekstova i studija iz područja povijesti filozofije, raznih filozofskih disciplina i domaće filozofske baštine, te filozofije književnosti i "poetozofije" u mnogim časopisima u Bosni i Hercegovinih, Srbiji i Hrvatskoj.

Osim toga, bio je i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade "Hijatus", suosnivač Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, potom jedan od osnivača Pedagoške akademije u Zenici, koja je kasnije prerasla u Pedagoški, odnosno Filozofski fakultet. Dobitnik je Nagrade Grada Zenice.

Komemorativni skup će se održati u srijedu, 6. februara 2019. godine s početkom u 13,00 sati u Sali broj 10 na Metalurško- tehnološkom fakultetu u Zenici.

Sahrana će se obaviti u srijedu, 6. februara 2019. godine na gradskom groblju Prašnice, a prijevoz je obezbijeđen ispred Rektorata Univerziteta u Zenici (Fakultetska broj 3) u 14,30 sati.

NEMA KOMENTARA