Michael J. Fox iskreno o svom životu: Otkrio kako izgleda borba s bolešću

0
Radiosarajevo.ba
Michael J. Fox iskreno o svom životu: Otkrio kako izgleda borba s bolešću
Foto: EPA - EFE / Glumac Michael J. Fox i njegova supruga Tracy Pollan

Michael J. Fox , svjetski poznati glumac jedan je od onih koji se već godinama rado hvata u koštac s rušenjem tabua i ustaljenih stavova, najprije vezanih uz svoju bolest.

Tako je prema vlastitom priznanju, bez razmišljanja pristao snimiti dokumentarac Still: A Michael J. Fox Movie čiji je režiser Oscarom nagrađen dokumentarist, Davis Guggenheim.

Premijera filma je bila početkom godine na Sundanceu, a na dodjeli dokumentarnih nagrada Critics Choice 2023. godine u Los Angelesu, filmsko svjedočanstvo o tome kako izgleda svakodnevica glumca koji se proslavio ulogom Martyja McFlyja u trilogiji Povratak u budućnost, dobila je čak pet prestižnih priznanja, uključujući kategoriju najboljeg biografskog dokumentarnog filma.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

To, ipak, dokazuje da "težak" sadržaj ima na pretek gledatelja, ali i filmskih znalaca spremnih ovjenčati ga nagradama: prepoznali su kvalitet potresnog djela.

Svrha mu je dati što je moguće jednostavniji odgovor na pitanje kako izgleda život nekadašnje filmske zvijezde bez šarenih, holivudskih filtera. Malo ko se usudio upitati teško pokretnog glumca kako svaki dan funkcioniše unutar svoja četiri zida. Filmašima je bilo neugodno, američkim medijima također.

Malo ko je znao kako treba pričati s osobom koja ima toliko zdravstvenih problema, kako fizičkih, tako mentalnih (depresija, tjeskoba, nagle promjene raspoloženja), sve dok mu nije prišao dobitnik Oscara za dokumentarni film o globalnom zatopljenju, Neugodna istina i postavio mu "neugodno" pitanje.

Glumac kao da je jedva dočekao odgovoriti. Zadovoljan je što ga pozivaju pričati o sebi, a da se ne radi samo o prigodnim pozivnicama za humanitarna događanja ili o prikupljanju sredstava za njegovu Zakladu za istraživanje Parkinsonove bolesti.

Tako je nastao bolno iskren dokumentarac koji gledatelje pušta u privatni svijet glumca i njegove porodice, bilježi njegove lične i profesionalne trijumfe i muke te otkriva što se, tačno, dogodilo kada se u 29. godini suočio s neizlječivom bolešću.

Teška sudbina para iz Hollywooda: Preživjeli su smrt sina, pa ih je ponovo dočekala tragedija

Teška sudbina para iz Hollywooda: Preživjeli su smrt sina, pa ih je ponovo dočekala tragedija

Nalazio se usred snimanja romantične komedije Doc Hollywood: gotovo preko noći, 1990. godine, doznao je da je zbog rane Parkinsonove bolesti (progresivnog poremećaja centralnog živčanog sistema), pred njim u najboljem slučaju, još deset godina rada na filmu i televiziji.

Jednom od najtraženijih mladih filmskih i televizijskih glumaca s kraja 80-ih i početka 90-ih, rečeno je da nakon te relativno podnošljive dekade slijede značajnije smetnje motorike, "zaleđen" izraz lica i teži poremećaj govora. 

To je doznao baš kada je razgranao karijeru, 1988. godine oženio se godinu dana starijom američkom glumicom Tracy Pollan, kolegicom iz NBC-jevog sitcoma Family Ties u kojem se proslavio i u kojem je ona tumačila ulogu njegove djevojke.

Glumac Michael J. Fox i njegova supruga Tracy Pollan

Da situacija bude teža, mladi bračni par je 1989. godine dobio sina Sama Michaela. Malenom je bilo godinu dana kada je njegov otac saznao da se mora pomiriti s trajnim gubitkom kvalitetnog, porodičnog života, da će ostati bez karijere, da se mijenja svijet kakvog je poznavao, piše Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije