Matthew McConaughey: Put od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca

0
Radiosarajevo.ba
Matthew McConaughey: Put od konobara do jednog od najplaćenijih glumaca
Foto: EPA-EFA / Matthew McConaughey

Matthew McConaughey je jedan od najtraženijih i najplaćenijih svjetskih glumaca.

Znamo ga iz filmova The Gentlmen, How to Lose a Guy in 10 days, The Wolf of Wall Street i drugih.

Zanimljivo je kako gluma nije bila njegov prvi, ali ni deseti poziv. McConaughey danas ima iza sebe nekoliko Oscara i više od 60 uloga.

U svojoj novoj knjizi Greenlights vrlo otvoreno je govorio o netipičnom putu do slave, traumatičnom odrastanju i promjeni nekoliko zanimanja.

Loš odnos s ocem

Rođen je u Uvaldeu u Teksasu kao najmlađi od tri sina učiteljice Mary i vlasnika benzinske stanice Jima.

U knjizi je napisao da je došao neplanirano i neočekivano.

Otac nije bio prisutan kada je Matthew rođen, već je pio u lokalnom baru.

Matthew je dosta stranica knjige posvetio upravu odnosu s ocem, za kojem kaže da je bio jako strog.

"Otac me ne bi poštedio batina kad bih bio kriv. Bio sam zapravo dugo u strahu, ali želio sam mu se dokazati. Imao sam nekoliko prilika da se iskažem i da mu dokažem da sam izrastao u muškarca, a jedina kada me ozbiljno shvatio bila je ona kada sam se potukao sa zaštitarom jednog kluba. Mislim da samo tada tata i ja kliknuli i postali prijatelji", napisao je u knjizi.

Glumac je uspio upisati željeni fakultet u dalekoj Australiji. Nakon toga je promijenio nekoliko poslova. Radio je kao konobar, popravljao je brodove, zatim na šalteru u banci i kao fotograf.

Jedno je vrijeme razmišljao i o pozivu svećanika.

"Bio sam u krizi identiteta. Trebao mi je otpor da pronađem svoje uporište, nešto što moram prevladati, disciplina koje se moram pridržavati, osjećaj svrhe, kako bih mogao bolje održati zdrav razum na neobičnom mjestu na kojem sam bio. Tada sam odlučio postati vegetarijanac. Znao sam večerati tek list salate preliven umakom od paradajza. Postao sam vrlo mršav i krenuo trenirati. Osim toga, počeo sam vjerovati da je moj životni poziv postati svećanik. Kovao sam planove da odem u Južnoafričku Republiku i idem putem Nelsona Mandele", napisao je  Matthew u knjizi.

Rođen za uloga u komedijama

Kasnije se vratio u rodni grad, gdje je dobio prvu ulogu. Mnogima je upravo on danas sinonim za romantične komedije, te takve uloge često i dobiva.

"Obožavam romantične komedije. Lično sam uživao u mogućnosti da pružim gledaocima nešto ugodno, romantično i jednostavno bijeg od stresa, trenutak u kojem ne moraju razmišljati ni o čemu, samo gledati kako dječak progoni djevojku, pada, a zatim ustaje i napokon je osvoji", smatra on.

Uskoro je upoznao i suprugu Camilu, s kojom ima dvoje djece. Upravo je ona utjecala na njegovu odluku da ipak ostane u Hollywoodu, mada je razmišljao o promjeni karijere.

Zato danas nakon mnogih uloga ostvaruje i svoj ambiciozan plan te predaje filmske predmete na fakultetu u Austinu, rodnom gradu, prenosi tportal.hr.

Suprugu Camilu Alvez, bivšeg modela, upoznao je tokom snimanja filma u Australiji.

"Upoznao sam, provodio se i ozbiljno zabavljao s nekim divnim ženama u životu, s kojima sam i danas prijatelj, ali na kraju su sve bile samo usputne stanice, bez dugog zadržavanja. U tridesetima sam počeo tragati za životnom partnericom, najboljom prijateljicom i majkom buduće djece. Dugo sam je tražio, ali onda kada sam prestao, ona se pojavila" kaže za sebe ovaj slavni zavodnik kada govori o svom ljubavnom životu.

Matthew ju je zaprosio nakon rođenja trećeg djeteta, kada je njihov stariji sin pitao zašto majka nosi drugo prezime.

Vjenčali su se 2012. godine i organizali trodnevno slavlje.

Matthew na kraju knjige piše da je ostvario tri od deset zacrtanih ciljeva. To je da dobije Oscara, postane otac i zadrži voljenu ženu pored sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije