In memoriam: Strane slavne ličnosti koje su preminule u 2023. godini

4
Radiosarajevo.ba
In memoriam: Strane slavne ličnosti koje su preminule u 2023. godini
Foto: Matthew Perry / Instagram / Matthew Perry

U toku 2023. godine, svijet je izgubio neke od velikih zvijezda, ostavljajući iza sebe prazninu u srcima svih onih koji su ih simpatizirali.

Ova godina je svjedok odlaska brojnih ikona, umjetnika i lidera... Kroz njihove različite oblasti djelovanja, ovi pojedinci su ne samo oblikovali svoje vrijeme, već su i ostavili dubok i trajan pečat na globalnoj sceni.

U spomen na glumce, muzičare, pisce i druga poznata lica koja su preminula 2023. godine, uključujući Lisu Marie Presley, Matthewa Perryja, Tinu Turner, Angusa Clouda, Raquel Welch, Jimmy Buffett i ostale, prisjetit ćemo se njihovih života i djela.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Lisa Marie Presley

Lisa Marie Presley je bila američka pjevačica, tekstopisac i kćerka legendarnog kralja roka, Elvisa Presleya. Rođena je 1. februara 1968. godine u Memphisu, Tennessee, SAD. Lisa Marie je jedina kćerka Elvisa i Priscille Presley, te je od najranijih godina bila izložena svetu zabavne industrije.

Poznata po svom jedinstvenom vokalu i muzičkom talentu, Lisa Marie Presley započela je svoju muzičku karijeru u kasnim 90-im godinama. Osim po svojoj muzičkoj karijeri, Lisa Marie je i poznata po svojim javnim vezama, uključujući brak sa slavnim muzičarem Michaelom Jacksonom.

Lisa je iznenada preminula 12. januara nakon komplikacija prethodne operacije mršavljenja.

Lisa Marie Presley

Matthew Perry

Matthew Perry, rođen 19. augusta 1969. u Williamstownu, Massachusetts, postao je globalno poznat kao talentovani glumac i komičar. Najpoznatiji je bio po svojoj ulozi Chandlera Binga, sarkastičnog ali šarmantnog lika iz kultne TV serije Prijatelji.

Njegov duhoviti pristup liku i izvanredna komičarska vještina donijeli su mu veliku popularnost tokom deset sezona serije.

Osim profesionalnih uspjeha, otvoreno je dijelio svoje lične izazove, uključujući borbu sa zavisnostima. Njegova iskrenost o tim temama doprinijela je podizanju svesti o problemima mentalnog zdravlja i zavisnosti u zabavnoj industriji. Preminuo je 28. oktobra od akutnih učinaka ketamina.

Matthew Perry

Tina Turner

Tina Turner, rođena kao Anna Mae Bullock 26. novembra 1939. u Nutbushu, Tennessee, bila je ikona muzičke scene, poznata po svom snažnom, strastvenom glasu i energičnim nastupima. Njena karijera je obilježena nevjerovatnim usponom, padom, ali i trijumfom.

Njena solo karijera procvjetala je osamdesetih godina, posebno s albumima kao što su Private Dancer i hitom What's Love Got to Do with It. Ovaj period donio joj je brojne nagrade, uključujući i Grammy za album godine.

Preminula je 24. maja u svom domu u blizini Züricha u Švicarskoj.

Tina Turner

Angus Cloud

Angus Cloud, rođen 14. jula 1998. godine u Kaliforniji, je američki glumac koji je stekao prepoznatljivost po svojoj izvanrednoj ulozi u popularnoj TV seriji Euphoria. Njegov put do uspjeha bio je jedinstven i nekonvencionalan. Brzo postao omiljeni lik serije, a Angusov izuzetan nastup dobio je pohvale kritičara i publike.

Glumac je imao samo 25 godina kada je 31. jula preminuo od slučajnog predoziranja.

Angus Cloud

Raquel Welch

Raquel Welch, rođena 5. Septembra 1940. u Chicagu, Illinois, bila je američka glumica i seks simbol koji je ostavio neizbrisiv trag u svijetu zabave.

Njena karijera obuhvata filmske uloge, televizijske nastupe, pozorišne predstave, ali i rad u modnoj industriji.

Welch je postala poznata u 60-ima i 70-ima, a jedna od njenih najpoznatijih uloga je ona u filmu One Million Years B.C. (1966). Osim svoje uspješne glumačke karijere, Welch se istaknula i kao modna ikona te kao poduzetnica.

Dobitnica Zlatnog globusa i bomba iz 60-ih preminula je 15. februara nakon "kratke bolesti".

Raquel Welch

Jimmy Buffett

Jimmy Buffett, rođen 25. decembra 1946. godine u Pascagouli, Mississippi, je bio američki pjevač, tekstopisac i poduzetnik najpoznatiji po stvaranju muzičkog žanra poznatog kao Gulf and Western, koji kombinuje elemente country muzike, tropskih ritmova i folka. Njegova muzika često odražava opuštenu atmosferu otoka, surfanja i sunca.

Preminuo je 1. Septembra od komplikacija uzrokovanih rakom kože.

Jimmy Buffett

Tony Bennett

Tony Bennett, rođen kao Anthony Dominick Benedetto 3. augusta 1926. u Queensu, New York, bio je američki legendarni jazz pjevač i izvođač čija karijera obuhvata više od sedam decenija. Njegov muzički talenat i izuzetna interpretacija pjesama stvorili su neizbrisiv trag u svijetu muzike.

Osvojio je brojne nagrade, uključujući i Grammyja za životno djelo, a bio je i blizak prijatelj Lady Gage.

Bolovao je od Alzheimerove bolesti te je preminuo 21. jula u dobi od 96 godina.

Tony Bennett

Frances Sternhagen

Frances Sternhagen, rođena 13. Januara 1930. godine u Washingtonu D.C., je bila američka glumica s impresivnom karijerom u pozorištu, filmu i televiziji. Njena dugovječna i raznolika karijera obuhvata rad u raznim žanrovima, od drame do komedije.

Osvojila je dvije nagrade Tony za svoj rad u predstavama The Good Doctor (1974) i The Heiress (1995). Nagrađivana glumica najpoznatija po ulogama u serijama Cheers i Sex and the City, umrla je 27. novembra u 93. godini života.

Frances Sternhagen

Ron Cephas Jones

Ron Cephas Jones, rođen 8. januara 1957. godine u Patersonu, New Jersey, je bio talentovani američki glumac s impresivnom karijerom na televiziji, filmu i pozorištu.

Jones je postao široj publici poznat po svojoj ulozi Williama Hilla u popularnoj TV seriji This Is Us. Za svoj izvanredan nastup u toj ulozi, osvojio je nagradu Emmy za najboljeg gostujućeg glumca u dramskoj seriji.

Preminuo je u augustu u od 66-oj godini života nakon što je nekoliko godina bolovao od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Ron Cephas Jones

Harry Belafonte

Harry Belafonte, rođen 1. Marta 1927. u New Yorku, je bio legendarni američki pjevač, glumac i aktivist čije višedesetljetno prisustvo u svijetu zabave obuhvata široki spektar umjetničkih i društvenih doprinosa.

Primio je brojne nagrade i priznanja, uključujući Grammy, Tony i Emmy nagrade. Njegov angažman u društvenim pitanjima, borba protiv rasizma i borba za mir i jednakost učinili su ga ne samo umjetnikom, već i važnom figurom u historiji borbe za ljudska prava.

Preminuo je 25. aprila u 96-oj godini života.

Harry Belafonte

Među zvijezdama i poznatima koje su napustile ovaj svijet u 2023. godini, također su bili i Lee Sun-Kyun, Sinead O'Connor, Sir Bobby Charlton, Paul O'Grady, Barry Humphries, Mohamed Al Fayed, Burt Bacharach, Jeff Beck, Jerry Springer, David Crosby, Paul Cattermole iz S Cluba 7, Martin Amis i Glenda Jackson

U 2023. godini oprostili smo se od brojnih bh. javnih ličnosti: Petrović, Vešović, Tuka, Karahasan..

U 2023. godini oprostili smo se od brojnih bh. javnih ličnosti: Petrović, Vešović, Tuka, Karahasan..

U prisjećanju na slavne osobe čiji su se životi ugasili ove godine, odajemo počast njihovom naslijeđu, talentu i doprinosu svijetu.

Njihova umjetnost, djela i utjecaj ostaju živjeti u našim sjećanjima, podsjećajući nas na prolaznost vremena i vrijednost koju svaki pojedinac ostavlja iza sebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije