Historijsko suđenje Deppa i Heard: Momenti koji su obilježili suđenje

1
Radiosarajevo.ba
Historijsko suđenje Deppa i Heard: Momenti koji su obilježili suđenje
Foto: EPA-EFE / Johnny Depp

Porota je utvrdila da su izjave Amber Heard o njihovom braku bile „lažne" i da su „implicirale klevetenje" i Johnnya Deppa i drugih ljudi.

Poslije šest sedmica, u američkoj saveznoj državi Virginiji završeno je jedno od najzanimljivijih suđenja proteklih godina koje je na trenutke prerastalo u rijaliti program.

Porota je presudila u korist glumca Johnnya Deppa koji je bivšu suprugu  Amber Heard optužio za klevetu zbog optužbi za porodično zlostavljanje iznijete u članku u Washington Postu 2018. godine.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Iako Deppa nije pomenula, on i njegovi advokati tvrdili su da jasno aludira na njega i da mu je to nanijelo veliku štetu u karijeri. Odlučeno je da ona treba njemu da plati 15 miliona dolara odštete, iako je Depp tražio 50 miliona.

Porota je utvrdila da su izjave Amber Herd o njihovom braku bile „lažne" i da su „implicirale klevetenje" i Deppa i drugih ljudi.

Porotnici su takođe utvrdili da je Hearda postupila „zaista maliciozno".

Ovaj članak sadrži neke opise nasilja koji bi mogli da uznemire neke čitaoce.

Evo pregleda deset ključnih momenata iz sudnice, koji su pomogli da se definiše ovaj pomno praćeni obračun.

„Uzajamno zlostavljanje"

Za neke posmatrače, veza Heard i Deppa mogla bi najbolje da se sumira u ove dvije riječi: uzajamno zlostavljanje.

To je opis koji je upotrebila klinička psihološkinja Lorel Anderson, bivša bračna savjetnica Johnnya Deppa i Amber Heard.

Na poziv Deppovog tima da svjedoči, doktorka Anderson opisala je njihovu nasilnu vezu - obje strane su često prijetile da će napustiti sesiju usred svađe.

Ali prema mišljenju doktorke Anderson, Heard je često bila upravo pokretač tih svađa.

Depp se „dobro kontrolisao" decenijama prije nego što je upoznao Heard, rekla je doktorka Anderson, i nije ulazio u nasilje sa bivšim partnerkama.

„U slučaju Herd, on je bio trigerovan (provociran da reaguje). Njih dvoje su učestvovali u nečemu što sam doživjela kao uzajamno zlostavljanje", rekla je ona poroti.

Heard je u više navrata pokretala nasilnu interakciju da bi sprečila Deppa da ode, rekla je ona.

„Za nju je to bilo pitanje ponosa, ako bi osjećala da se prema njoj iskazuje nepoštovanje, morala je da pokrene svađu", izjavila je ona na sudu.

„Spalimo Amber"

Tokom četiri dana svjedočenja, Depp je ispitivan o svojim brojnim tekstualnim porukama i mejlovima u kojima je upućivao eksplicitne uvrede na račun bivše supruge.

Jednom prilikom je upitan za razmjenu poruka iz 2013. godine sa britanskim glumcem Polom Betanijem.

„Spalimo je", napisao je Depp, misleći na Heard.

„Utopimo je prije nego što je spalimo."

Potom je dodao još jedan opsceni prijedlog, „da bismo bili sigurni da je stvarno mrtva".

Glumac je porotnicima rekao da ga je „sramota" tih poruka i da su one bile pokušaj duhovitosti zasnovan na skeču Montija Pajtona.

„To je film koji smo svi gledali kad smo imali deset godina - to je samo bezobziran i apstraktan humor", rekao je on.

Poremećaj ličnosti ili posttraumatski stres?

Na poziv Deppovog tima, forenzička psihološkinja doktorka Šenon Kari svjedočila je pred porotnicima kako vjeruje da Amber Heard pati od dvije povezane dijagnoze: graničnog poremećaja ličnosti i histrioničnog poremećaja ličnosti.

Doktorka Kari je rekla da je do tog zaključka došla nakon što je provela oko 12 sati sa Heard u decembru 2021. godine, vršeći na njoj testove mentalnog zdravlja i proučavajući njen zdravstveni karton.

Granični poremećaj ličnosti je bolest nestabilnosti, izjavila je doktorka Kari, koju karakteriše „mnogo bijesa, svireposti prema ljudima koji su slabiji od vas i traženje pažnje".

Takvo ponašanje „pokreće stalni strah od napuštenosti", rekla je ona, nakon što je u sudnici pušten audio snimak na kom se čuje Heard kako preklinje Deppa da je ne napusti.

Ali dijagnozu doktorke Kari opovrgla je psihološkinja doktorka Don Hughes, koju je pozvao tim Amber Heard.

Umjesto toga, doktorka Hughesje postavila Herd dijagnozu posttraumatskog stresnog poremećaja, koji je izazvalo „Deppovo intimno partnersko nasilje".

Neobuzdana zloupotreba droga

Tokom čitavog suđenja, porotnici su slušali dva suprotstavljena svjedočanstva o Deppovoj zloupotrebi droga.

Prema Deppovom rečima, on je bio trezan veći deo veze sa Herd, pošto je prošao detoksikaciju od opioida oksikodona 2014.

Ali Herd je opisala jednog drugačijeg Depa - sklonog maratonskim upražnjavanjima alkohola i droga uprkos njenim neprestanim molbama da prekine sa tim.

Prema riječima Amber Heard, Depp je često uzimao alkohol, kokain i lijekove protiv bolova.

„Gubio bi svjest, pozlilo bi mu, gubio bi kontrolu nad sobom", rekla je ona.

Prema njenom svjedočanstvu, ovakvo ponašanje odigravalo se i pred Deppovom djecom.

U jednom navratu pomenutom na sudu, dugogodišnja upravnica glumčevog privatnog ostrva na Bahamima rekla je kako se sjeća da je vidjela Deppa onesvešćenog u pijesku pred njegovim sinom, piše Vijesti.me.

Depp je odbacio tvrdnje Amber Heard o njegovom uzimanju droga, rekavši da je njena karakterizacija „krajnje pretjerana" i „očigledno lažna".

Njegov tim istakao je da je i ona redovno pila alkohol i ponekad uzimala droge.

Ko je tu „Čudovište"? Zavisi koga pitate.

Još jednom su poroti predstavljene dvije veoma različite slike o glavnim likovima na ovom suđenju.

Heard je na sudu izjavila da je „čudovište" mračna strana njenog bivšeg muža i njegova nasilna verzija, koja bi isplivavala na površnu kad god bi Depp bio pijan ili pod dejstvom droga.

Tekstualne poruke koje je Depp slao osoblju i prijateljima čini se da potkrepljuju ovaj opis.

„Amber i ja smo bili apsolutno savršeni… zaključao sam svoje čudovišno dijete u kavez duboko u sebi i to je funkcionisalo", napisao je on jednom prilikom.

Ali dok se nalazio na klupi za svjedoke, Dep je rekao da je „čudovište" samo izraz koji je koristio da bi udovoljio tadašnjoj supruzi u pokušaju da izbjegne sukob.

Upitan zašto je i sam koristio taj izraz, on je odgovorio:

„Zato što sam ga sve vrijeme slušao."

Depp svjedočio da „nikad" nije udario Heard.

Dok se nalazio na klupi za svjedoke, Depp je otvoreno odbacio tvrdnje bivše partnerke o zlostavljanju, rekavši porotnicima: „Nikad nisam na taj način udario Heard, niti sam ikada udario bilo koju ženu u svom životu."

Umjesto toga, Depp je tvrdio da je on bio taj koji je bio žrtva Herd, koja ga je zlostavljala i ponižavala.

„Moglo bi da počne šamarom, moglo bi da počne guranjem. Moglo bi da počne gađanjem daljinskim upravljačem", rekao je on.

„Heard ima potrebu za sukobom, ona ima potrebu za nasiljem. Ono izbija niotkuda."

Deppov tim je upotrebio vlastite riječi Amber Heard - audio snimke i njene rukom napisane bilješke - da potkrijepi te tvrdnje.

Na jednom snimku, Heard može da se čuje kako priznaje da je „udarila" Deppa, prije nego što mu se podsmijavala i nazivala ga „bebom".

I u jednom pismu Deppu ona se izvinila što je „malo poludjela".

„Žao mi je što sam te povrijedila", napisala je Herd.

„Umem da budem neprijatna kad sam povređena."

Zlosrećno putovanje u Australiju

Porotnici su čuli nekoliko različitih svjedočanstava - od kojih su se neka poklapala, a mnoga druga bila kontradiktorna - o putovanju 2015. u Australiju, gde je Depp snimao film za franšizu Pirata sa Kariba.

Prema Deppovim rečima, on je izgubio vrh srednjeg prsta tokom eksplozivne svađe sa tadašnjom suprugom, kad je ona na njega bacila flašu votke, koja se razbila.

Depp je poroti ispričao da je bio paralisan od šoka i da je krvlju iz svoje povrede ispisao poruke za Herd po zidu.

„Ne znam kako izgleda doživjeti nervni slom, ali to je vjerovatno najbliže što sam mu ikada bio", izjavio je on.

Herd je negirala da je povrijedila njegov prst i rekla da ju je Depp seksualno napastvovao te noći uz pomoć flaše alkohola.

Hirurg koji je svjedočio na poziv tima Amber Heard takođe je opovrgao Deppovu verziju, rekavši da je njegov opis događaja malo vjerovatan, u velikoj mjeri zato što je njegov nokat ostao netaknut.

Da su se događaji odigrali onako kako ih je Depp opisao, rekao je doktor Richard Mur, njegov nokat bi bio oštećen flašom.

Neočekivana zvijezda

Iako su Depp i Heard donijeli neuobičajeno jak zvjezdani sjaj u sudnicu u Ferfeksu, ispostavilo se da je advokatkinja Johnnya Deppa, Kamila Vaskez, bila ta koja je postala neočekivana zvijezda suđenja.

Mlada pravnica iz Kalifornije privukla je pažnju miliona usred ovog suđenja za klevetu.

Majice sa njenim likom i heštegovi sa pohvalama na njen račun bili su česta pojava na društvenim mrežama.

Oštar stil Kamile Vaskez posebno je izbio u prvi plan tokom njenog unakrsnog ispitivanja Amber Heard.

Dijalog između njih dvije povremeno je postajao izuzetno napet.

Jednom prilikom, njih dve su se sukobile oko slike prolivenog vina.

To je jedna od nekoliko slika koje je Amber Heard predstavila na sudu, navodno iz ogromne svađe koja je izbila između para 2016. i koja se završila tako što ju je Depp napao.

Tokom saslušavanja Kamile Vaskez, Herd se okrenula poroti i govorila joj da su Depovi advokati redigovali ili izmijenili fotografije kako bi one išle u korist njenog bivšeg muža.

„Voljela bih kad ne biste iznosili argumente poroti", rekla je Vaskez strogo.

„Nisam vas ništa pitala ni o čemu."

Rijetko pojavljivanje Kate Moss na sudu

Na listu svjedoka u poslednjem trenutku je dodata britanski supermodel Kate Moss.

Moss, koja je u vezi sa Deppom bila između 1994. i 1998, svjedočila je na poziv glumčevog tima u poslednjoj nedelji suđenja kako bi opovrgla glasinu na koju se pozvala Amber Heard, sugerišući da je njen bivši muž devedesetih gurnuo Moss niz stepenice.

Heard je opisivala svađu iz 2015. sa Depom u kojoj tvrdi da je udarila Deppa zato što je on zamahnuo ka njenoj sestri dok je ova stajala na vrhu stepeništa.

„U glavi sam odmah zamislila Kate Moss i stepenice, i zato sam zamahnula ka njemu", rekla je Heard.

U svojoj kratkoj izjavi putem video poziva, Moss je negirala da ju je Depp ikad gurnuo niz stepenice.

„U toku je bila oluja i ja sam izašla iz sobe, okliznula se niz stepenice i povrijedila leđa", rekla je Moss.

„On je dotrčao nazad da mi pomogne, odneo me u moju sobu i obezbijedio mi medicinsku njegu."

„Nikad me nije gurnuo, šutnuo niti bacio niz stepenice", rekla je Moss.

„Stotine prijetnji smrću"

Prvog dana svjedočenja, Herd je emotivno svedočila o uznemiravanju za koje kaže da je trpjela posle razvoda od Deppa.

„Dobijam stotine prijetnji smrću redovno, možda čak svakodnevno.

„A to su hiljade otkako je počelo suđenje. Ljudi se podsmijavaju mom svjedočanstvu o tome kako sam napadnuta", rekla je ona.

„Svaki dan moram iznova da proživljavam tu traumu."

Ona je suđenje nazvala „užasnim" i „ponižavajućim".

„Možda je to lako zaboraviti, ali i ja sam ljudsko biće", rekla je ona.

„Dok stojim ovde danas, ne mogu da imam svoju karijeru.

„Ljudi čak ne smiju da imaju bilo kakve veze sa mnom zbog pretnji i napada koje će zbog toga morati da pretrpe."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije