Ukusna delicija uz kafu ili čaj: Pripremite odlične mafine sa čokoladom i voćem
Mafini sa čokoladom, sušenim voćem, sjvežim voćem, ušećerenim voćem, orašastim plodovima i marmeladom su već odavno popularni.
Serviraju se kao deserti uz kafu, čaj ili sirup i veoma lako se spremaju. Da ne biste gubili vrijeme u pečenju kolača, koristite kalupe od silikona, metala ili papira i pripremite ovu ukusnu deliciju, piše Bonapeti.rs.
Osnovni sastojci mafina su maslac, šećer, jaja i brašno, a oni su dio svakog recepta, samo količine utiču na krajnji rezultat.
Budva: Državljanin BiH vozio s 4,4 promila alkohola u krvi, ide u zatvor
Za ukus tijesta se mogu dodati: kako,čokolada,kafa, voće, sušeno voće, ušećereno voće, vanilin šećer, cimet...
Da napravite mehke i vazdušaste mafine, tijestu se treba dodati prašak za pecivo. On se može zamijeniti sa sodom bikarbonom, tako što se ona gasi u kiselini, da bi se uklonio specifičan miris. Dobijeno tijesto se sipa u kalupe, pa se onda peče.
Ne bacajte ostatke: Od posljednjih komada kolača i torti možete napraviti potpuno novi desert
Silikonski kalupi su posebni ili su međusobno povezani. Metalni kalupi treba da se premažu maslacem ili uljem, prije nego što se u njih stavi tijesto. Kalupi od papira se koriste za lagano tijesto i nije im potrebna prethodna priprema, ali im je potrebno posebno ojačanje, u suprotnom se tijesto može izliti iz kalupa.
U nastavku pročitajte kako da napravite mafine sa čokoladom i voćem. Od sastojka su vam potrebni:
- Sok od limuna - 2 kašičice
- Svježe mlijeko - 250 ml
- Ulje - 125 ml
- Jaja - 1 komad
- Brašno - 260 g
- Prašak za pecivo - 3 kašičice
- So - 1/4 kašičice
- Šećer - 150 g
- Čokolada - 200 g
- Voće - 400 g (jagode, maline, kupine ili mješavina)
Način pripreme: U činiji umutite jaje, maslac, sok od limuna i mlijeko, pa mutite dok ne dobijete homogenu smjesu. Izmrvite čokoladu i pomiješajte sa brašnom, praškom za pecivo, šećerom i soli. Pomiješajte suhe i tečne sastojke i polahko miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte izabrano voće i pažljivo miješajte dok ne dobijete kašu i dok se voće ne izmrvi. Rasporedite tijesto u kalupe, a preko stavite kockice čokolade.
Oduševit će sve goste: Napravite sočne vampirske kolačiće za Noć vještica
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Mafine možete ukrasiti tako što ćete ih prekriti šarenim ili bijelim šećernim tijestom, čokoladnim kremom ili šlagom, glazurom ili ušećerenim voćem.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.