Ne bacajte ostatke: Od posljednjih komada kolača i torti možete napraviti potpuno novi desert

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte ostatke: Od posljednjih komada kolača i torti možete napraviti potpuno novi desert
Foto: Pexels / Kolač, torte, slastice...

Rijetko kome nakon proslave rođendana, blagdana ili bilo kojeg povoda da se počastimo slasticama, ne ostane koji komad torte ili kolača.

A uz malo kreativnosti, ostaci kolača mogu postati baza za potpuno novi desert koji će izgledati sjajno, a okusom će sve iznenaditi. Nećete baciti ostatke, a možete napraviti odlične deserte.

Složenac u čaši

Jedna od najjednostavnijih metoda je da biskvit kolače ili tortu izrežete na kocke i složite u čaše ili posudu s kremama. Možete koristiti puding, mascarpone, kremu od vanilije, šlag ili čak jogurt. Lagano navlažite komade kolača likerom, sokom od naranče ili mlijekom kako bi upili kremu i dobili sočnu teksturu. Tako nastaje desert u čaši, slojevi su mekani, aromatični i vizualno atraktivni, piše Jutarnji.hr.

Kako je Vico Zeljković vidio žrijeb grupa za SP

Kako je Vico Zeljković vidio žrijeb grupa za SP

Sočne kuglice

Ako imate malo više vremena i volite zabavne zalogaje, iskoristite ostatke kolača da napravite kuglice. Kolače izmrvlite u zdjeli, dodajte malo kremastog sastojka (krem sir, Nutella, maslac od kikirikija...) i oblikujte kuglice. Pospite ih kakaom, kokosom, mljevenim orasima ili čokoladnim mrvicama. Tako dobivate mini desert koji je idealan za druženja, dječje rođendane ili brzinski zalogaj uz kavu.

Kolače u obliku tartova ili pite

Ako imate okrugli ili manji biskvit, izmrvlite ga i koristite kao podlogu za tart ili mini pite. Dodajte kremu od čokolade, mascarpone ili voćni nadjev, i ohladite u hladnjaku. Korištenje ostataka biskvita umjesto klasičnog tijesta čini desert jednostavnijim i bržim, a rezultat je jednako elegantan.

Sladoled ili parfe

Ako imate kremaste ostatke torte, oni se odlično mogu umiješati u domaći sladoled ili parfe. Izmiksajte kremu s komadićima biskvita, dodajte malo vrhnja i mlijeka i zamrznite.

Praktični savjeti za uspjeh:

  • izmrvite tijesto prije kombiniranja, male mrvice se lakše povezuju s kremama ili maslacem.
  • suhi biskvit dobro upija tekuće sastojke, ali pazite da desert ne postane premekan.
  • hrskavi elementi poput orašastih plodova, čokolade ili keksa poboljšavaju teksturu.
  • ekstrakt vanilije, limunove korice, rum ili cimet mogu osvježiti desert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije