Trik za savršene pohovane tikvice: Dodajte ovaj sastojak u jaja i zaboravite na masnoću

Pohovane tikvice su nezaobilazno ljetno jelo u mnogim domaćinstvima – brzo se pripremaju, ukusne su i vole ih i djeca i odrasli. No, koliko puta vam se dogodilo da upiju previše ulja i postanu premasne?
Postoji jednostavan trik koji će vaše tikvice učiniti savršeno hrskavim, bez nepotrebne masnoće – a sve što vam treba je malo praška za pecivo.
Naime, dodavanjem praška za pecivo u smjesu sa jajima, dobit ćete laganije i prozračnije pohovanje koje sprečava prekomjerno upijanje ulja. Rezultat? Tikvice koje su hrskave izvana, a sočne iznutra – i to bez viška masnoće.

Mladi igrač Reala se vjenčao: Svi samo pričaju o bizarnom ugovoru, zabranjeno korištenje 5 riječi
Evo recepta za savršene pohovane tikvice:
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 2 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 šolja brašna
- 1 šolja prezli (može i integralne)
- So, biber, začini po želji
- Maslinovo ili drugo ulje za prženje
Priprema u nekoliko koraka:
- Tikvice isijecite na kolutove, posolite i ostavite da ispuste vodu. Zatim ih obrišite.
- Umutite jaja i dodajte prašak za pecivo – to je ključni trik.
- U posebnom tanjiru pomiješajte brašno, prezle i začine.
- Tikvice uvaljajte redom: brašno – jaja s praškom za pecivo – prezle.
- Pržite u ugrijanom ulju 2–3 minute sa svake strane, do zlatne boje.
- Stavite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.
Savjeti za manje masnoće:
- Koristite teflonski tiganj i što manje ulja
- Pržite u manjim količinama
- Obavezno ih nakon prženja ocijedite na ubrusima
Jednostavno, brzo i neodoljivo hrskavo! Isprobajte ovaj trik i podijelite rezultat s prijateljima – mnogi tvrde da više nikad ne prave tikvice na stari način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.