Punjene paprike kakve još niste probali: Ljetni recept koji će vas oduševiti

1
Radiosarajevo.ba
Punjene paprike kakve još niste probali: Ljetni recept koji će vas oduševiti
Foto: Ilustracija / Punjene paprike

Još jedan - tako ljetni recept za lađice od povrća. Ljepota punjenog povrća je u bogatstvu okusa, jednostavnoj pripremi i tome što možete biti daleko od kuhinje dok se ova ukusna ljetna večera ne ispeče.

Malo drugačije punjene paprike filovane su slanutkom i začinjene savršenom kombinacijom začina, a ako izbacite sir, dobit ćete jednako ukusnu vegansku verziju.

Na pripremu ćete utrošiti tek petnaestak minuta koliko će vam trebati da sve nasjeckate... a da prijateljima prepričate kako ste dobre punjene paprike napravili - trebat će vam barem triput toliko.

Hanka Paldum se oprostila od Josipa Pejakovića: 'Za Bosnu se borio do posljednjeg daha'

Hanka Paldum se oprostila od Josipa Pejakovića: 'Za Bosnu se borio do posljednjeg daha'

Sastojci

  • 4 kašičice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 veliki žuti luk, nasjeckan na sitno
  • 3 režnja bijelog luka, protisnutog
  • sol
  • svježe mljeveni crni biber
  • 2 velike limenke slanutka (2 x 400 g), ocijeđenog
  • 20 g gaude, naribane
  • 2 čajne kašičice mljevenog kima
  • 1 čajna kašičica mljevenog korijandera
  • 1 šaka nasjeckanog kovrčavog peršina
  • 4 paprike babure, prepolovljene po dužini i očišćene
  • 1 paradajz, nasjeckan na sitno
  • 1 krastavac, nasjeckan na sitno
  • ½ limuna
  • tahini, za posluživanje

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

U velikoj tavi zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i bijeli luk, posolite i pobiberite. Pržite uz stalno miješanje oko 5 minuta pa prebacite u zdjelu.
U istu zdjelu dodajte slanutak, kim, korijander, šaku peršuna i kašičicu maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i dobro promiješajte.
Paprike posložite u posudu za pečenje i napunite smjesom od slanutka. Pospite sirom i pecite oko 30 minuta.
Za to vrijeme nasjeckajte pradajz i krastavce, prelijte ih limunovim sokom, dodajte preostale 2 kašičice peršuna i kašičicu maslinovog ulja.
Poslužite pečene paprike prelivene salatom od paradajza i tahinijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije