Tajna za sočnu i ukusnu piletinu: Napravite ovo sa mesom i užitak je zagarantovan
Ako želite da oduševite goste na večeri ili zablistate na roštilju, sočan i ukusan pileći file je pravi izbor.
Međutim, mnoge marinade često skliznu s mesa čim dodirnu roštilj. Tajna savršeno mariniranog i mekanog pilećeg mesa krije se u neobičnom sastojku, običnom jogurtu. Jogurt sadrži mliječnu kiselinu i kalcij koji razgrađuju proteine u mesu, čineći ga ukusnijim, sočnijim i izuzetno mekanim.
Za jednostavnu, ali efektivnu marinadu dovoljna su tri osnovna sastojka: jogurt, bijeli luk i agrumi po izboru. Limun, limeta ili narandža svaki će dati drugačiju aromu, narandža će mesu dati blagu slatkoću, dok limun i limeta unose osvježavajuću kiselkastu notu.
Orban tvrdi da se EU davi u korupciji:" To je ista stara priča"
Priprema marinade je vrlo jednostavna. U veliku plastičnu vrećicu sa zatvaračem stavite sok i narendanu koricu jednog agruma, šolju jogurta, tri čehna nasjeckanog bijelog luka, so i biber. Potom ubacite pileće filete (oko 900 grama), zatvorite vrećicu i dobro izmasirajte sadržaj kako bi se meso ravnomjerno prekrilo marinadom.
Meso bi idealno trebalo odstajati u frižideru preko noći, ali ako ste u žurbi, i 30 minuta će biti dovoljno da jogurt počne djelovati. Nakon mariniranja, piletinu možete pripremiti na roštilju, u rerni ili na tavi, ali je važno da dostigne unutrašnju temperaturu od 78 stepeni Celzijusa. Nakon pečenja, ostavite meso da odmori nekoliko minuta kako bi zadržalo sočnost.
Za serviranje, ukrasite tanjir kriškama agruma koje ste sačuvali na početku pripreme. Ova jednostavna, a efektna metoda garantuje ukusno jelo koje će sigurno ostaviti snažan utisak na svakog gosta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.