Tajna savršene kajgane: Poznati kuhar otkriva sastojak koji čini čuda

0
Radiosarajevo.ba
Tajna savršene kajgane: Poznati kuhar otkriva sastojak koji čini čuda
Pixabay / Ilustracija

Iako mnogi ljubitelji hrane vjeruju da dodatak mlijeka čini kajganu kremastijom, poznati kuhar Mike Reid tvrdi suprotno.

Prema njegovim riječima, mlijeko samo razblažuje okus jaja i nije potrebno za pripremu savršenog doručka. "Dodavanjem mlijeka zapravo oduzimate okus, to vam je kao da dodajete vodu", objasnio je Reid.

Za jednostavnu, ukusnu kajganu, kuhar preporučuje samo dva sastojka: jaja i maslac. Za one koji vode računa o zdravlju, maslac se može zamijeniti maslinovim uljem. Ključ je, kaže Reid, u jednostavnosti i dodavanju dovoljno zraka tokom pripreme, bez pretrpavanja začinima i dodatnim sastojcima.

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Kada je riječ o začinima, Mike otkriva da su mu najvažniji čili, bijeli luk i crveni luk, a upravo crveni luk naziva omiljenim sastojkom jer ga koristi gotovo u svakom jelu. Njegov pristup kuhanju temelji se na iskrenosti i jednostavnosti, uz naglasak na bogatstvu okusa.

Reid je nedavno otvorio novi restoran u londonskoj ulici Liverpool, gdje se jelovnik i enterijer oslanjaju na duh 18. stoljeća. Među specijalitetima restorana nalaze se pita s piletinom, janjeća glava i supa od graška s crème fraîcheom, jelo koje posebno ističe zbog bogatog, a jednostavnog okusa.

Govoreći o konkurenciji u svijetu gastronomije, Reid ističe da je autentičnost ključ uspjeha. "Ne možete se izdvojiti ako ne radite ono što volite. Londonska scena je prezasićena ima tu sjajnih kuhara, ali i dosta loših. Bitno je ostati dosljedan sebi i kuhati ono što biste i sami voljeli pojesti", zaključuje Reid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije