Staro bosansko jelo: Znate li šta su Čikovi?
Jeste li čuli za jelo neobičnog naziva Čikovi?
Recept za staro bosansko jelo podijeljen je na Youtube kanalu Kuhaj i peci.
Čikovi pripremom i izgledom jako podsjećaju na klepe, razlika je u sastavu. Čikovi nemaju nikakvo punjenje.
Novi problemi u bh. privredi: Gigantima iz Zenice i Lukavca prijeti kolaps
"Ja volim da ih zapečem u rerni da se uhvati malo korice a i paprika poprimi drugačiju aromu. Probajte, nećete se pokajati jer ovo je jedan stari bosanski recept. Obratite pažnju na debljinu jufke, do 2 mm. Pobrašnite da vam se ne lijepi. Kao olakšica, možete razvijeno tijesto odmah izrezati nožem za pizzu. Bit će vam lakše nego razdvajati kockice. U rerni zapečem oko 10 minuta na 230 stepeni", savjetuju na kanalu Kuhaj i peci.
Tijesto:
1/2 kg brašna
1 jaje
so
250 ml mlake vode
Tijesto se kuha u:
2 litra vode
kocka maslaca
malo soli
drugi začini po želji
Preliv:
kocka maslaca
2-3 čehna bijelog luka
200 gr kiselog vrhnja
crvena paprika
so po ukusu
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.