Starinski recept: Najstabilnija krema za torte koja ne klizi ni po najvećoj vrućini

0
Radiosarajevo.ba
Starinski recept: Najstabilnija krema za torte koja ne klizi ni po najvećoj vrućini
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako ste ikada pravili tortu koja treba da izdrži cijelo popodne na stolu, znate koliko izbor kreme može biti presudan. Neke se otope već pri prvom toplijem zraku, a neke su toliko čvrste da gube na ukusu.

Slastičari kažu da postoji krema koja je i čvrsta i ukusna – a rješenje dolazi iz bakine kuhinje. Riječ je o tzv. hermelin kremi, poznatoj i kao ermine frosting, koja potječe iz jednog kultnog kolača iz prošlog stoljeća. Tradicionalno se koristila za Red Velvet tortu, ali mnogi je pamte i iz domaćih torti iz osamdesetih i devedesetih godina.

Ono što je izdvaja od drugih jeste kuhana baza od mlijeka, šećera i brašna, kojoj se kasnije dodaje maslac. Zahvaljujući brašnu, krema dobija gustu, stabilnu strukturu koja ne klizi i ostaje postojana na sobnoj temperaturi satima.

Ko je Rosita: Venecuelanska influenserka pod sankcijama SAD i Meksika zbog veza s kriminalnom bandom

Ko je Rosita: Venecuelanska influenserka pod sankcijama SAD i Meksika zbog veza s kriminalnom bandom

Kada je birati?

Kada znate da torta neće stalno biti u frižideru
Kada želite slojeve koji se ne razdvajaju i ne klize
Kada pravite teže, bogate kore ili torte na sprat
Osim što podnosi sve – od čokolade, preko voća, do raznih aroma i boja – ova krema je savršeno glatka i prozračna, a dovoljno čvrsta da podnese i najsvečanije torte.

Recept za hermelin kremu:

  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 40 g pšeničnog brašna
  • 150 g šećera
  • 300 g omekšalog maslaca
  • 1 kašičica vanilija esencije
  • prstohvat soli

Priprema:

  • U šerpi pomiješajte mlijeko, brašno, šećer i so.
  • Kuhajte na umjerenoj temperaturi, neprestano miješajući, dok se ne dobije gusta, glatka pasta.
  • Ohladite smjesu na sobnoj temperaturi.
  • Umutite maslac dok ne postane pjenast, pa mu postepeno dodajte ohlađenu smjesu.
  • Dodajte vaniliju i još kratko izmiksajte.

Savjet: Maslac mora biti na sobnoj temperaturi da bi se dobro sjedinio – hladan maslac će dati grudvastu kremu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije