Savršeno prženo jaje za jednu minutu: Evo koji je postupak

2
Radiosarajevo.ba
Savršeno prženo jaje za jednu minutu: Evo koji je postupak
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Prženje jaja jedno je od najosnovnijih kulinarskih znanja, ali i dalje mnogima zna zadati glavobolju.

Iako izgleda jednostavno, jaje se vrlo lako može prepeći, a rezultat su tvrdi žumanjak i previše pečeni rubovi. Klasično obučeni kuhar Billy Parisi podijelio je svoje savjete za savršeno jaje na oko koje se može pripremiti za samo jednu minutu.

Parisi naglašava da je najvažniji element kod pripreme prženih jajatemperatura. Koristi srednje jaku vatru i kuha jaje tačno jednu minutu. Prije prženja, preporučuje da se jaje razbije u zdjelicu kako bi se provjerilo da nema ljuski, a zatim se ostavi sa strane.

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Za prženje je potrebno dodati malo masnoće u manju neljepljivu tavu i zagrijati je na laganoj do srednje jakoj vatri oko jedne minute. Prema Parisiju, maslac se brže zagrijava i daje jajima bogatiji okus, ali može brzo zagorjeti. S druge strane, ulje ima višu tačku dimljenja i omogućava sporije, ujednačeno pečenje sa svjetlijom bojom bjelanjka.

Kuhar napominje da su mu omiljene masnoće za prženje ulja, neslani maslac i mast od mesa. Nakon što se jaje pažljivo stavi u tavu, peče se na srednjoj vatri jednu minutu, ili dvije minute na laganoj vatri, u zavisnosti od željenog stepena pečenosti.

Na kraju, jaje se začini solju i biberom te odmah servira. Ova jednostavna tehnika može pomoći svakome da pripremi savršeno jaje na oko sa mekanim žumanjkom i savršeno pečenim bjelanjkom svaki put.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije