Gdje je najbolje čuvati jaja: Poznata kuharica otkriva trik za očuvanje svježine
Vječna dilema o tome gdje je najbolje čuvati jaja na sobnoj temperaturi ili u frižideru, napokon je riješena zahvaljujući poznatoj kulinarskoj stručnjakinji Mary Berry.
Dok se u mnogim domaćinstvima jaja drže na kuhinjskoj radnoj površini, Mary u svojoj knjizi Complete Cookbook preporučuje da se jaja čuvaju u originalnom pakiranju u frižideru, dalje od hrane jakih mirisa, kako ne bi upila strane arome.
Idealna temperatura za čuvanje jaja je 4°C ili niža. Preporučuje se da se drže na srednjoj polici frižidera, a ne u vratima, gdje su izložena stalnim promjenama temperature pri otvaranju. Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da te oscilacije mogu dovesti do stvaranja kondenzacije na ljusci, što povećava rizik od razvoja bakterija.
Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski
Mary također ističe da je jaja moguće zamrznuti ako ih nećete koristiti odmah. Prije zamrzavanja potrebno ih je umutiti, a preporučuje se dodati malo soli ili šećera za slatka. U takvom obliku mogu trajati i do šest mjeseci, iako je najbolje iskoristiti ih unutar četiri za optimalan kvalitet.
Prilikom kupovine jaja, savjetuje se da se uvijek provjeri deklaracija, posebno datum do kojeg se mogu koristiti i da nema oštećenih ili napuklih primjeraka. Također, kada je moguće, prednost bi trebalo dati organskim ili jajima iz slobodnog uzgoja, jer osim bolje kvalitete, dolaze i iz etičnijih uslova proizvodnje.
Bez obzira na navike u domaćinstvu, stručni savjeti Mary Berry i drugih eksperata jasno upućuju na to da je pravilno skladištenje ključno za očuvanje svježine, ukusa i sigurnosti jaja, a frižider, u ovom slučaju, igra glavnu ulogu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.