Savršen recept za fritule: Tradicionalna poslastica koja će vas očarati

0
Radiosarajevo.ba
Savršen recept za fritule: Tradicionalna poslastica koja će vas očarati
Foto: Screenshot / Youtube / Fritule

Po okusu su neodoljive, a izgledom podsjećaju na male, tople i sočne krofnice koje nestaju s tanjira za tren.

Njihova najveća prednost je jednostavna i brza priprema, ali i činjenica da se još brže pojedu. Iako su posljednjih godina postale nezaobilazan dio ponude adventskih manifestacija, fritule su zapravo tradicionalna slastica koju su generacijama pripremale bake i majke, naročito u primorskim krajevima.

Iako se danas najčešće vežu za advent i zimske praznike, fritule se tradicionalno nisu pripremale samo za Badnje veče, već i u vrijeme maškara. Postoji veliki broj recepata i varijacija, ali jedno je sigurno, ne postoji pogrešno doba za uživanje u fritulama. Uz pravi recept, one će svaki put ispasti mekane, mirisne i izuzetno ukusne.

Karić za Radiosarajevo.ba otkrila detalje projekata: Rušimo most 'kod Bristola' i gradimo novi

Karić za Radiosarajevo.ba otkrila detalje projekata: Rušimo most 'kod Bristola' i gradimo novi

Mala tajna savršenih fritula krije se u jednom neočekivanom sastojkunaribanoj jabuci. Ona se u tijestu gotovo i ne osjeti, ali fritulama daje sočnost i mekoću, čak i nakon što se ohlade. U ovom receptu kvasac je zamijenjen praškom za pecivo i jogurtom, dok dodatak rakije pomaže da fritule ne upijaju previše ulja i ostanu lagane.

Za pripremu su potrebni brašno, jogurt, jaja, šećer, vanilija, naribana korica limuna ili narandže, prašak za pecivo, malo soli i jedna naribana jabuka, a po želji se mogu dodati i grožđice. Fritule se prže u dubokom ulju, a nakon pečenja posipaju šećerom u prahu ili običnim kristal šećerom.

Priprema započinje umućivanjem jaja sa šećerom, nakon čega se dodaju jogurt, vanilija, korica citrusa i so. Zatim se postepeno umiješa brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju naribana jabuka. Smjesa se ostavi da kratko odmori, potom se kašikom spušta u zagrijano ulje i prži do zlatne boje. Nakon vađenja, fritule se kratko ocijede na papirnom ubrusu i poslužuju tople.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije