Sastojak koji mijenja okus riže: Stručnjakinja otkrila tajnu za fantastičan obrok

0
Radiosarajevo.ba
Sastojak koji mijenja okus riže: Stručnjakinja otkrila tajnu za fantastičan obrok
Foto: Pexels / Riža

Dodavanjem samo jednog jednostavnog sastojka u rižu možete značajno poboljšati njen okus, tvrdi kulinarska stručnjakinja Mimi Morley.

Kao viša menadžerica razvoja recepata u kompaniji HelloFresh, Mimi je isprobala brojne metode kuhanja riže i ističe da je dodatak bijelog luka ključan za savršen rezultat.

Prema njenim riječima, najbolji način kuhanja zavisi od vrste riže i željene teksture, bilo da je volite rastresitu, ljepljivu ili aromatičnu. Međutim, bez obzira na stil, bijeli luk daje dodatnu dubinu okusu. "Na HelloFresh platformi proveli smo mnoštvo eksperimenata i otkrili metodu koja daje savršenu rižu svaki put i vrlo je jednostavna", kaže Mimi.

Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Za pripremu riže za dvije osobe koristi se 150 grama riže i 300 ml vode. Vodu je potrebno zakuhati sa četvrtinom kašičice soli, dodati rižu, poklopiti i kuhati deset minuta na srednjoj vatri. Nakon toga se šerpa skloni s vatre i ostavi još deset minuta poklopljena, kako bi se riža skuhala na pari.

No, pravi trik je u pripremi, prije dodavanja vode, Mimi preporučuje da se u tavi na malo putera kratko proprži bijeli luk, a za indijska jela i kim. Također savjetuje korištenje bujona umjesto soli za još bogatiji okus.

Osim što obogaćuje rižu, Mimi koristi bijeli luk i u drugim jelima kao završni dodatak umacima ili pečenim krompirima. Također ističe važnost sporog prženja luka do karamelizacije za postizanje dubine u sosovima. "Kombinacija bijelog luka, karameliziranog luka i miso paste garantuje nevjerovatno ukusan obrok", zaključuje ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije