Indijska kuhinja na dohvat ruke: Naučite pripremiti tradicionalni naan hljeb
Kroz svoju bogatu historiju, Indija je bila raskrsnica brojnih civilizacija i kultura. Tragove su ostavili arapski i kineski trgovci, ali i perzijski, mongolski, turski, britanski i portugalski osvajači.
Taj mozaik uticaja posebno se ogleda u indijskoj kuhinji – raznolikoj, mirisnoj i duboko ukorijenjenoj u svakodnevicu.
Indijska jela poznata su po snažnim aromama, svježem povrću, bogatstvu začina i jednostavnoj pripremi. Jedan od simbola ove kuhinje je naan – mekani, mirisni hljeb koji se najčešće poslužuje uz glavno jelo.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Sastojci:
500 g brašna
2,5 dl tople vode
6 kašika jogurta
2 supene kašike suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike otopljenog putera
1 jaje
Priprema:
U veću posudu stavite kvasac, toplu vodu i šećer. Ostavite da odstoji 5 minuta, dok se smjesa ne zapjeni. Zatim dodajte brašno, so, jogurt, jaje i otopljeni puter. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da naraste dok ne udvostruči volumen.
Miris Istanbula u vašem domu: Recept za savršeni turski simit
Nakon što tijesto naraste, podijelite ga na osam jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu, a zatim razvaljajte u ovalni oblik. Na zagrijanoj tavi, premazanoj puterom, pecite naan hljeb s obje strane dok ne porumeni.
Indijska kuhinja obiluje egzotičnim začinima kao što su kumin, korijander, đumbir, kardamom, kurkuma i čili. Osim što daju jelima poseban ukus i miris, mnogi od njih imaju i ljekovita svojstva. U kombinaciji s mahunarkama, žitaricama, svježim povrćem, jogurtom, mesom i ribom, indijska jela donose bogatstvo okusa koje obogaćuje svaku trpezu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.