Ne propustite ovaj specijalitet: Lazanje od tikvica bez pšenice i glutena

0
Radiosarajevo.ba
Ne propustite ovaj specijalitet: Lazanje od tikvica bez pšenice i glutena
Foto: Screenshot / Youtube / Ilustracija

Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata, bez pšenice i glutena, a prepune povrća, savršen su izbor za ručak koji će ti potpuno zamijeniti tjesteninu.

Ako želite izbjeći vodeni okus, samo se držite ovog recepta i vaše jelo bit će savršeno!

Ovaj inovativni način pripreme sigurno će vam se svidjeti, pa obavezno spremite recept jer ćete ga sigurno željeti ponoviti, piše miss gastro.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Sastojci: 

mljeveno meso 450 g
sol 1,50 kašičica
maslinovo ulje 1 kašika
luk 0,50 kom
bijeli luk 3 režanj
paradajz sos 700 g
svježi bosiljak 2 kašike
svježe mljeveni crni biber
tikvice 600 g
ricotta 400 g
parmezan 25 g
jaje
mozzarella 450 g

Prirpema:

U srednje velikoj tavi prodinstajte meso sve dok lagano ne posmeđi, posolite i pobiberite ga. Stavite sa strane.

U tavu dodajte maslinovo ulje i pirjajte bijeli luk i crveni luk par minuta. Vratite meso u tavu, dodajte paradajz, bosiljak, sol i biber. Pokrijte i pustite da lagano krčka, najmanje 30-40 minuta.

U međuvremenu, tikvice narežite na tanke kriške (najbolje uz pomoć gulilice za povrće), lagano posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode pa nakon 10 minuta ubrusom pokupite je i osušite tikvice.

Zagrijte grill tavu na srednje jakoj i grilajte tikvice dvije minute sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavite na ubrus da upiju višak vlage.

Zagrijte rernu na 190 stepeni. U srednje velikoj zdjeli dobro izmiješajte ricottu, parmezan i jaje.
Na dno lima za pečenje dodajte malo umaka, zatim sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem te na kraju dodajte sloj mozzarelle.

Ponavljajte postupak sve dok imate dovoljno sastojaka, a zadnji sloj nek bude red tikvica prelivenih umakom od paradajza i mesa. Prekrijte folijom i pecite 30 minuta.

Maknite foliju i pecite dodatno još 20 minuta. Po želji zatim na lazanje dodajte sloj mozzarelle i pecite dodatnih 10 minuta. Pričekajte 10-ak minuta da se malo ohladi, a zatim poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije