Napravite ukusan obrok za manje od sat vremena: Kako da napravite idealna "mac and cheese"?
Mac and cheese, omiljeni klasik američke kuhinje, dobio je novu dimenziju zahvaljujući jednostavnom dodatku koji podiže njegovo bogatstvo okusa, riječ je o maloj količini Dijon senfa.
Iako ne mijenja drastično okus, senf unosi blagu kiselkastu notu koja savršeno balansira kremasti sirni umak. Recept koji je podijelio Good Food savršen je za četiri osobe, a priprema traje svega 10 minuta, dok se peče 40 minuta.
Za pripremu ovog jela potrebno je 50 grama bagete isjeckane na komadiće, tri kašike maslaca, 350 grama spiralne tjestenine, jedan čen bijelog luka, kašičica engleskog senfa u prahu, tri kašike brašna, pola litra punomasnog mlijeka, 250 grama naribanog cheddar sira i 50 grama parmezana ili vegetarijanske alternative.
Vandalizam u Velenju: Odsjekao glavu na spomeniku Josipa Broza Tita
Rernu zagrijte na 200 stepeni (180 s ventilatorom), odnosno gas marku šest. Komadiće bagete rasporedite na pleh, prelijte s otopljenim maslacem i začinite po želji. Pecite šest minuta dok ne postanu hrskavi, pa ih ostavite sa strane.
Dok se tjestenina kuha, u tavi otopite dvije kašike maslaca, dodajte sjeckani bijeli luk i senf u prahu te dinstajte jednu minutu. Umiješajte brašno i kuhajte još minut, zatim postepeno dodajite mlijeko, neprestano muteći dok umak ne postane gladak. Kuhajte pet minuta dok se ne zgusne, a zatim skinite s vatre i umiješajte cheddar i pola količine parmezana.
Tjesteninu pomiješajte s pripremljenim sirnim umakom i po želji dodatno začinite. Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu ili raspodijelite u četiri manje porcije. Na vrh dodajte hrskavi hljeb i ostatak parmezana. Pecite 20 minuta dok površina ne postane zlatna i hrskava.
Ovo jelo se može i zamrznuti prije pečenja, ali ga je potrebno u potpunosti odlediti prije pripreme.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.