Kulinarska majstorija britanskih kuhara: Evo kako da napravite savršen paradajz sos
Ljubitelji kuhanja koji žele unaprijediti svoj domaći paradajz sos mogli bi pronaći savršeni recept zahvaljujući britanskim kuharima Jacku Croftu i Williamu Murrayju, koji su iskustvo sticali u vrhunskim londonskim restoranima.
U nedavnom TikTok videu, dvojac je otkrio svoju verziju klasičnog "Sauce Tomat", temeljnog paradajz sosa od kojeg se mogu praviti različite varijacije poput arrabiate, vodka sosa, provencalskog i romesco sosa.
Ključ savršenog sosa, tvrdi William Murray, jeste velika količina maslinovog ulja. "Uvijek koristim duplo više maslinovog ulja nego što mislim da mi treba. Time dobijem bogatiji, puniji okus sosa", rekao je Will, dodajući da preferira kvalitetno grčko maslinovo ulje.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Priprema počinje prženjem sitno sjeckanog luka u velikoj količini maslinovog ulja, ali bez da luk poprimi boju. Kada omekša, dodaju se so i malo sjeckanog bijelog luka, koji se također dinsta dok ne omekša. Zatim se dodaje konzervirani paradajz, uz crni biber i još maslinovog ulja, pa se sve kuha na laganoj vatri oko deset minuta.
Nakon deset minuta dodaje se kašika šećera, a zatim se kuhanje nastavlja još deset minuta, uz dodatak malo soli i bibera. Po želji, kada se skine s vatre, u sos se može ubaciti svežanj svježeg bosiljka, koji će dati dodatnu aromu dok se sos hladi.
Ovaj jednostavni, ali aromatični sos može se koristiti kao osnova za niz drugih jela i sosova. Kako su pokazali britanski kuhari, uz samo nekoliko koraka i pravih sastojaka, domaći paradajz sos može se pretvoriti u kulinarski klasik punog okusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.