Kako napraviti savršeno pečene kestene kod kuće? Tajna je u ovom koraku

3
Radiosarajevo.ba
Kako napraviti savršeno pečene kestene kod kuće? Tajna je u ovom koraku
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kestenje je jedan od najljepših plodova jeseni, savršen za uživanje uz topli napitak ili kao brza, zdrava užina.

Iako može izgledati kao pravi izazov pripremiti kestene, zapravo je vrlo jednostavno, a rezultat je nevjerovatno ukusan. Ako želite uživati u hrskavim, mirisnim kestenima u udobnosti svog doma, evo kako to možete lako napraviti:

Počnite tako što ćete kestene preliti hladnom vodom i ostaviti ih da odstoje najmanje dva sata. Ovo će im pomoći da omekšaju i olakšati proces otvaranja njihovih tvrđih ljuski.

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"

Nakon što su kesteni odmorili u vodi, zarežite ih poprečno na vrhu. Bitno je da napravite mali rez kroz tvrdu ljusku kako bi se kesten mogao pravilno peći. Ovaj korak također pomaže da kesten ne eksplodira u rerni tokom pečenja.

Stavite kestene na pleh, a zatim ih stavite u prethodno zagrijanu rernu. Pecite ih prvih 10 minuta na toj visokoj temperaturi, kako bi se ljuske počele otvarati.

Nakon prvih 10 minuta, smanjite temperaturu rerne na 220°C i pecite kestene još 15-20 minuta. Kesteni će biti gotovi kada se ljuske potpuno otvore, a unutrašnjost postane mekana i lako se odvaja od ljuske.

Kada su kesteni pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade. Zatim ih ogulite i uživajte u njihovom slatkom okusu. Možete ih jesti same, dodavati u salate, ili ih koristiti kao ukras za razne jela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije