Jedan jednostavan trik za savršeno mekane i lako guljive pečene kestene
Jesenska sezona ne bi bila potpuna bez mirisa pečenih kestena koji mame iz susjedstva i prizivaju tople trenutke uz kuću.
Iako se pečenje kestena čini jednostavnim, mnogima kod kuće često ispadnu pretvrdi, presuhi ili se ljuska teško skida. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, ovo jesenje uživanje možete pripremiti savršeno.
Priprema u rerni: Zagrijte rernu na 200°C. Kestene poredajte na pleh obložen papirom za pečenje tako da je zasječeni dio okrenut nagore. Pecite 20 do 30 minuta, ovisno o veličini kestena, povremeno protresajući pleh kako bi se ravnomjerno ispekli.
Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"
Priprema u posebnom tiganju s rupicama: Stavite ga na srednje jaku vatru i pecite kestene 15 do 20 minuta, uz često protresanje. Posljednjih nekoliko minuta prekrijte ih kuhinjskom krpom kako bi se dodatno naparili i lakše ljuštili.
Pečenje na žaru: Potrebno je oko 10 do 15 minuta, uz redovno okretanje da se kesteni ne prepeku s jedne strane.
Ljuštenje i čuvanje: Najbolje je kestene odmah nakon pečenja umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti 5 do 10 minuta. Para koja se zadrži unutra pomoći će da se kora lakše skine. Ljuštite ih dok su još topli, jer hlađenjem ljuska ponovo stvrdne. Pečene kestene možete čuvati u frižideru jedan do dva dana, a prije posluživanja kratko ih zagrijte u rerni ili mikrotalasnoj da ponovo budu mekani i mirisni.
Uz ove jednostavne trikove, pečeni kesteni kod kuće mogu biti savršeno mekani, mirisni i spremni za uživanje u hladnim jesenskim danima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.