Dolcela recept | Šnenokle – kremasti klasik iz djetinjstva

0
Radiosarajevo.ba
Dolcela recept | Šnenokle – kremasti klasik iz djetinjstva
Foto: Coolinarika / Šnenokle

Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!

Šnenokle su jedan od onih deserata koji nas vraćaju u djetinjstvo. Lagani oblaci od bjelanaca u bogatom kremu od vanilije čine ovaj desert neodoljivim.

Sastojci

  • 6 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 100 g šećera
  • ½ mahune vanilije
  • 1 kašika gussnela Dolcela

Priprema

Priprema bjelanaca – Odvojiti bjelanca od žumanaca i umutiti ih sa 4 kašike šećera u 'čvrst snijeg'.

Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar

Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar

Kuhanje snijega – Mlijeko zagrijati do vrenja, zatim smanjiti temperaturu i kašikom spuštati kuglice od bjelanaca. Kuhati ih po minut sa svake strane i vaditi rešetkastom kašikom.

Priprema kreme – Žumanca umutiti sa preostalim šećerom, vanilin šećerom, brašnom i gustinom. U tu smjesu dodati malo toplog mlijeka, promiješati i zatim sipati u preostalo mlijeko.

Kuhanje kreme – Uz neprestano miješanje, kuhati krem dok ne postane gust.

Slaganje i serviranje – Šnenokle servirati tako što se snijeg od bjelanaca prelije toplim kremom.

Hlađenje – Ostaviti da se ohladi prije posluživanja.

Savjeti za savršen rezultat

Bjelanca mutite u potpuno suhoj posudi kako bi snijeg bio čvrst.

Snijeg kuhajte na laganoj vatri kako ne bi izgubio oblik.

Za dodatnu aromu, u krem možete dodati malo narendane korice limuna ili ruma.

Šnenokle su lagan, prozračan i osvježavajući desert koji nikada ne izlazi iz mode!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije