Dolcela recept | Prhki keksi s jabukama – domaći kolačići koji osvajaju na prvi zalogaj
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Ovi prhki keksi s jabukama su savršen spoj nježnog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka. Idealni su za svaku priliku, bilo da želite počastiti goste ili uživati u slatkom zalogaju uz kafu ili čaj.
Sastojci (za oko 30 keksića)
Tijesto
Džanan Musa sa suprugom u turističkom obilasku Abu Dhabija: Posjetili čuvenu džamiju
- 280 g glatkog brašna
- 20 g kukuruznog škroba
- 150 g putera (sobne temperature)
- 40 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 1 kašičica praška za pecivo Dolcela
- prstohvat soli
- 1 žumance
- 50 g kiselog vrhnja
Nadjev
- 2 velike jabuke
- 1 kašičica šećera
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica putera
- 2 keksa Petit Beurre (izmrvljena)
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema
Priprema tijesta
U zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, šećer u prahu, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte puter narezan na komadiće i utrljajte ga u suhe sastojke dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte žumance i kiselo vrhnje, te brzo zamijesite glatko tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Priprema nadjeva
Jabuke ogulite i naribajte.
U tavi otopite puter, dodajte naribane jabuke, šećer, vanilin šećer i sok od limuna.
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se jabuke ne omekšaju i tekućina ne ispari.
Maknite s vatre, dodajte izmrvljene kekse Petit Beurre i ostavite da se nadjev ohladi.
Oblikovanje keksića
Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela radi lakšeg rukovanja.
Svaki dio razvaljajte između dva lista papira za pečenje na debljinu od oko 2 mm.
Izrežite pravokutnike veličine 5x8 cm.
Na svaki pravougao stavite kašičicu nadjeva i pažljivo zarolajte, pazeći da nadjev ostane unutar tijesta.
Pečenje
Složite keksiće na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Završni koraci
Pečene keksiće ostavite da se ohlade.
Pospite ih šećerom u prahu prije posluživanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.