Dolcela recept | Pavlova torta – Lagana i neodoljiva slastica
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Pavlova torta je jedna od najpoznatijih poslastica na svijetu – hrskava izvana, a mekana i pjenasta iznutra, s bogatim kremastim filom i svježim voćem. Ova torta je pravo osvježenje na stolu i savršena za sve posebne prilike.
Sastojci
Za meringue
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
- 5 bjelanca
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 250 g Dolcela vanilin šećer u prahu
- 4 kašičice gussnela Dolcela
- 1 kašičica limunovog soka (ili bijelog octa)
Za nadjev
- 400 ml slatkog vrhnja
- 1 šlag fix Dolcela
- 3 kašike Dolcela vanilin šećer u prahu (20 g)
- 1 kašika voćnog likera
- 1 mango
- 2 kivija
- 3 koluta ananasa
- 200 g jagoda
Priprema
Priprema kore – Umutite bjelanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Postepeno dodajte šećer i nastavite mutiti dok smjesa ne postane sjajna. Dodajte gustin i sirće, pa lagano umiješajte.
Pečenje – Smjesu stavite na pleh obložen papirom za pečenje, oblikujte krug i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 120°C oko 90 minuta. Isključite rernu i ostavite koru da se hladi unutra s odškrinutim vratima.
Priprema fila – Umutite slatku pavlaku s vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.
Slaganje torte – Ohlađenu koru pažljivo premjestite na tanjir za serviranje, premažite šlagom i ukrasite svježim voćem.
Finalni dodir – Po želji, naribajte malo čokolade preko voća za dodatnu aromu.
Savjeti za savršen rezultat
Bjelanca mutite u potpuno suhoj zdjeli bez tragova masnoće.
Pavlovu pecite na niskoj temperaturi kako bi zadržala hrskavu koru, a iznutra ostala mekana.
Najbolje je tortu filovati neposredno prije serviranja kako bi ostala svježa i hrskava.
Pavlova torta je pravi užitak za nepce – lagana, osvježavajuća i predivno dekorativna!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.