Dolcela recept | Bečka rolada – Klasična delicija bogatog okusa
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Bečka rolada je jedan od onih tradicionalnih recepata koji nikada ne izlaze iz mode. Spoj mekanog biskvita i bogatog nadjeva čini je savršenim desertom za svaku priliku.
Sastojci
Za tijesto
Otvoren Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Humanost, tradicija i svjetske kulture na jednom mjestu
- 70 g putera
- 180 g šećera
- 9 jaja
- 1 vrećica vanilin šećera Dolcela
- 1 kašika kakaa u prahu
- 100 g čokolade
Za nadjev
- 150 ml vode
- 200 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera Dolcela
- 2 kašike ruma
- 200 g oraha
Priprema
Priprema biskvita – Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte prosijano brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Lagano promiješajte i smjesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje – Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, dok biskvit ne dobije zlatnu boju. Još vruć biskvit zarolajte u kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi.
Priprema nadjeva – Puding skuhajte u mlijeku sa šećerom i ostavite da se ohladi. Umutite puter pa ga sjedinite sa ohlađenim pudingom. Podijelite smjesu na dva dijela i u jedan dodajte otopljenu čokoladu.
Slaganje rolade – Razmotajte biskvit, premažite najprije svijetlim, a zatim tamnim filom i ponovo zarolajte.
Finalni dodir – Pospite šećerom u prahu i ostavite u frižideru da se stegne prije rezanja.
Savjeti za savršen rezultat
Pazite da ne prepečete biskvit jer će pucati prilikom rolanja.
Roladu ostavite u frižideru nekoliko sati kako bi se fil stegnuo i okus bolje razvijao.
Možete dodati mljevene orahe ili lješnjake u fil za dodatnu aromu.
Bečka rolada je pravi klasik među desertima – jednostavna, a neodoljiva!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.