Dolcela recept | Male prhke orahnjače – Ukusni i mirisni zalogajčići
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Ove male prhke orahnjače savršena su kombinacija prhkog tijesta i bogatog nadjeva od oraha. Njihova jednostavna priprema i neodoljiv okus čine ih odličnim izborom za svaku priliku.
Sastojci
Za prhko tijesto
Advokati zbog dugova prijete blokadom HE Dabar: "Kod nas cifra prešla 10.000 KM"
- 2 žumanca
- 60 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećer Dolcela
- 200 g putera
- 1 limun
- 180 g kiselog vrhnja
- 450 g pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 1 vrećica praška za pecivo Dolcela
Za nadjev
- 300 g mljevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 100 ml mlijeka
- 2 kašike ruma
- 2 bjelanca
Za premaz
- 20 g putera
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema
Priprema tijesta – Pomiješajte brašno, sol i šećer, dodajte puter i utrljajte ga u brašno. Dodajte žumance i kiselo vrhnje te zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga u frižideru 30 minuta.
Priprema nadjeva – Prokuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte orahe, rum i vanilin šećer. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Oblikovanje orahnjača – Razvaljajte tijesto na tanko, izrežite male pravougaonike, stavite malo nadjeva i zarolajte.
Pečenje – Složite rolnice na pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim bjelancem i pecite na 180°C oko 15-20 minuta.
Finalni dodir – Ohlađene orahnjače pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjeti za savršen rezultat
Tijesto ne mijesite predugo kako bi ostalo prhko.
Nadjev možete prilagoditi dodavanjem cimeta ili naribane korice limuna za dodatnu aromu.
Ove male orahnjače odlične su i kao praznični kolačići!
Male prhke orahnjače su pravi klasik među sitnim kolačima – mirisne, ukusne i neodoljive!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.