Dolcela recept | Limun raspucanci – prhki keksići s osvježavajućom aromom citrusa
Sponzor rubrike: Dolcela. Imaš pravo na slatko!
Limun raspucanci su prhki keksići prepoznatljivi po karakterističnim pukotinama na površini, naglašenim zbog šećera u prahu kojim se posipaju prije pečenja.
Ovi keksići s dominantnom aromom limuna često se pripremaju tokom praznika.
Uživo | Pratite izvlačenje grupa za SP: Zmajevi će saznati potencijalne protivnike
Sastojci
- 1 Dolcela raspucanci
- 2 jaja
- 60 ml (5 kašika) ulja
Priprema
Mješavinu za tijesto uspite u posudu i dodajte jaja i ulje. Sve zajedno umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela, omotajte plastičnom folijom i ostavite u frižideru minimalno 30 minuta.
Kad se tijesto ohladi, pećnicu zagrijte na 180°C bez ventilatora ili 160°C s ventilatorom (uslove pečenja prilagodite karakteristikama svoje pećnice).
Uzmite jednu polovicu tijesta iz frižidera i oblikujte kuglice veličine oraha.
Kuglice uvaljajte u posip (šećer u prahu), pa ih stavite na pleh za pečenje razmaknuto, da se dižući pri pečenju ne spoje. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.