Brzi recept za mantije od gotovih kora: Punjeno pecivo koje je oduševilo mnoge

1
Radiosarajevo.ba
Brzi recept za mantije od gotovih kora: Punjeno pecivo koje je oduševilo mnoge
Foto: Printscreen / Mantije od gotovih kora

Gotove mantije vole gotovo svi, ali samo iskusne domaćice znaju pravi trik kako ih pripremiti. Ako nemate vještinu razvlačenja tankih domaćih kora, kupovne kore mogu biti odlična zamjena. Brzi recept za mantije sa gotovim korama oduševiće i najzahtjevnije ljubitelje tradicionalnih jela.

Tanki listovi za baklavu, koji se lako mogu pronaći u svakoj prodavnici, savršeno će poslužiti kao alternativa ručno razvijenim korama kada poželite brzo spremiti mantije. Priprema je jednostavna, a ukus vrhunski.

Recept za brze mantije od gotovih kora

Sastojci:

Zbog nesreće kod Vijećnice, saobraćaj bio u kolapsu: Stvorile se gužve, ali tramvaji opet voze

Zbog nesreće kod Vijećnice, saobraćaj bio u kolapsu: Stvorile se gužve, ali tramvaji opet voze

  • 500 gr tankih kora
  • 600 ml mlijeka
  • 150 ml ulja
  • kesica suhog kvasca
  • 8 kašika brašna
  • kafena kašičica soli
  • prstohvat šećera

Za fil:

  • 500 g mljevenog junećeg mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • kafena kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • malo bibera

Za preliv:

  • čaša pavlake
  • 4 čena bijelog luka

Priprema

Luk sitno isjeckajte, pa ga dinstajte na ulju dok ne postane staklast. Potom dodajte mljeveno meso i začine, pa nastavite da dinstate dok meso ne pobijeli. Skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se ohladi.

Zagrijte mlijeko tek toliko da se smlači, pa mu dodajte kvasac, šećer, so, brašno i ulje. Umutite tako da nema grudvica i ostavite da odstoji desetak minuta, da se sastojci fino povežu. Odvojite četiri kašike fila sa strane za premazivanje mantija prije pečenja.

Uzmite jednu koru, premažite sa četiri kašike fila od mlijeka i brašna, odozgo stavite drugu koru i ponovite postupak. Presijecite ovako filovane kore na četiri jednaka dijela, pa stavite kašiku fila od mesa i preklopite ivice tako da fil od mesa ne ispadne.

Na isti način utrošite sve ostale kore, fil od brašna i mlijeka i fil od mesa.

Mantije redajte u podmazanu tepsiju, pa ih premažite filom od brašna i mlijeka koji ste odvojili sa strane.

Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite mantije oko 40 minuta. Kad su mantije pečene, izvadite tepsiju iz rerne, umutite pavlaku i dodajte očišćen zdrobljeni bijeli luk, pa prelijte mantije i služite ih dok su vruće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije