Bez oblatni nema praznika: Recept za klasik koji spaja generacije

0
Radiosarajevo.ba
Bez oblatni nema praznika: Recept za klasik koji spaja generacije
Foto: Coolinarika / Oblatne

Oblatna je jedan od onih slatkiša koji uspijeva nadživjeti trendove i vrijeme, prisutan u kuhinjama širom svijeta, ali s posebnim mjestom u domaćinstvima na ovim prostorima.

Njena jednostavnost i prepoznatljiv okus učinili su je nezaobilaznim dijelom porodičnih okupljanja, praznika i svakodnevnih trenutaka uživanja.

Iako danas postoje brojne savremene verzije oblatni, s različitim kremama i kombinacijama sastojaka, tradicionalni recepti i dalje imaju svoju vjernu publiku. Ti starinski načini pripreme, koji se prenose s koljena na koljeno, čuvaju duh prošlih vremena i posebnu toplinu domaće kuhinje.

Sarajevo puno života: Ulice grada krcate građanima i turistima, pogledajte šta smo zabilježili

Sarajevo puno života: Ulice grada krcate građanima i turistima, pogledajte šta smo zabilježili

Upravo takve klasične oblatne kod mnogih bude sjećanja na bezbrižno djetinjstvo, mirise iz bakine kuće i okuse koji su ostali nepromijenjeni decenijama. 

Sastojci

400 g šećera
300 ml vode
300 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
250 g margarina
100 g čokolade
veće pakovanje oblatni

Priprema

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kad počne da pjeni skinite sa ringle, dodajte margarin i energično izmješajte. Dok je smjesa još topla spustite čokoladu, a onda i mljevene orahe i keks. Sve još jednom dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.

Pripremljenim filom namažite oblatne, a preko posljednjeg lista stavite neki teži predmet i ostavite da tako odstoji preko noći. Ujutro isijecite i probajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije