Svečano otvoren treći Ponta Lopud festival

0
Radiosarajevo.ba
Svečano otvoren treći Ponta Lopud festival
Foto: Promo / Ponta Lopud festival u Dubrovniku

Filmski festival Ponta Lopud, treći po redu, svečano je otvoren u utorak 20. juna na otoku Lopudu kod Dubrovnika uz projekciju filma "Oslikani veo" američkog režisera Johna Currana.

Kao i proteklih godina, ovogodišnji Ponta Lopud festival okuplja imena svjetske i regionalne filmske industrije koja će tokom pet dana festivala održati predavanja i masterclass radionice za glumce, redatelje, producente i snimatelje.

Festivalska događanja smještena su na znamenite kulturne lokalitete Lopuda, poput vrta hotela Grand arhitekta Nikole Dobrovića te perivoja Đorđić-Mayneri. Također događanja će biti i u Art Pavilion "Your Black Horizon" koji postaje glavno mjesto masterclassa. Riječ je o interdisciplinarnom projektu umjetnika Olafura Eliassona i arhitekta Davida Adjayea.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Nagrađivani američki glumac i redatelj Edward Norton, koji je uz švedskog redatelja Rubena Östlunda i poljsku direktoricu filmske fotografije Urszulu Pontikos, posebni gost ovogodišnjeg izdanja, pohvalio je inicijativu festivala koji je usmjeren na razmjenu ideja i znanja.

Prvo u nizu predavanja i radionica za glumce održat će Edward Norton, dok će događaj moderirati meksički redatelj, scenarist i producent Michel Franco.

Počela je sezona: Pogledajte kako izgledaju plaže u Dubrovniku

Počela je sezona: Pogledajte kako izgledaju plaže u Dubrovniku

Ovogodišnjem festivalu priključuje se i Ruben Östlund koji će voditi redateljske radionice i predavanja, dok će jedno od njegovih predavanja moderirati poljski redatelj i oskarovac Pawel Pawlikowski.

Urszula Pontikos će uz britansku snimateljicu Ninu Kellgren i mađarsku redateljicu i scenaristicu Lili Horvát voditi stručne programe za snimatelje. Pridružit će im se i srpski redatelj i filmski producent Ognjen Glavović kao i finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen koji će zadnji dan festivala govoriti o režiji.

Predavanja o produkciji predstavit će Oscarom nagrađena američka producentica Mollye Asher, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis iz Grčke, kao i Oscarom nagrađen producent Peter Spears i agent u United Talented Agency Brian Swardstrom.

Na festivalu će sudjelovati i redatelji: Marija Apčevska, Kukla – Katarina Bogdanović, Matija Gluščević, Juraj Lerotić, Ivan Salatić, Norika Sefa, Ena Sendijarević, Dušan Zorić, glumci Florist Bajgora, Lazar Dragojević, Jurij Drevenšek, Gracija Filipović, Muhamed Hadžović, Tihana Lazović, Milan Marić, Natalija Teodosieva i Ivana Vuković te snimateljice Bojana Andrić, Sara Bernarda Moritz, Jana Plećaš i Gaja Naja Rojec.

Održat će se i filmske produkcije pet filmskih klasika za širu publiku koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg festivala: Oslikani veo (2006.) Johna Currana, Nakon Lucije (2012.) Michela Franca, Turist (2014.) Rubena Östlunda, Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija (2016.) Juhe Kuosmanena i Trokut tuge (2022.), također Rubena Östlunda

Festival će trajati do 24. juna.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala. 

[facebook]https://www.facebook.com/photo?fbid=568453995480880&set=pcb.568454082147538[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije