Solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev nastupili na CHOREA International Dance Festivalu

0
Radiosarajevo.ba
Solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev nastupili na CHOREA International Dance Festivalu
Foto: NPS / Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev

Nevjerovatni solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev nastupili su na prestižnom CHOREA International Dance Festivalu, na kojem su se predstavili duetom iz baletne predstave "Mare Nostrum" a koju je koreograf Davide Bombana postavio na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 2014. godine. 

CHOREA International Dance Festival je održan u Bratislavi u nedjelju, 18. juna 2023. godine.

Kao jedinstveni festival, okupio je vrhunske izvođače svjetski poznatih baletskih grupa u luksuznom ambijentu slovačke prestonice — Bratislave, donoseći balet vrhunskog umjetnički kvalitet slovačkoj i međunarodnoj publici.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

"Poziv za ovaj festival je uslijedio od direktora festivala Jána Ďurovčíka i koreografa Davidea Bombane inače velikog prijatelja Narodnog pozorišta Sarajevo, koji je u našoj kući postavio dva baleta.

Prije dva mjeseca imali smo njegovu premijeru baleta "Romeo i Julija", koja je dobila mnogo pozitivnih kritika.

Na festivalu ću plesati duet iz predstave "Mare Nostrum", koju je Bombana postavljao 2014. godine za naš baletni ansambl, a predstava se pokazala veoma uspješnom. Ovaj duet sam ranije plesala sa našim prvakom Mihailom Mateescuom, a na festivalu će se na njegovom mjestu naći mladi igrač, solista našeg ansambla Oleg Karatsev. Velika mi je čast da imam priliku da predstavljam sarajevski balet na ovako prestižnom festivalu poput CHOREA festivala, na kojem će također učestvovati i igrači iz nacionalnih teatara. Važno je da sarajevski balet češće izlazi iz okvira granica naše zemlje, da se više predstavljamo drugoj publici, da pokazujemo da imamo kvalitet i predstava i igrača da plešemo rame uz rame sa igračima evropskih i svetskih teatara", izjavila je Tamara Ljubičić solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije