Premijerno izvedena bh. verzija krimi-misterije: 'Mišolovka' privukla brojnu publiku u NPS

2
Radiosarajevo.ba
Premijerno izvedena bh. verzija krimi-misterije: 'Mišolovka' privukla brojnu publiku u NPS
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Detektivska drama Mišolovka, premijera

U Narodnom pozorištu u Sarajevu, večeras, 15. juna s početkom u 19.30 sati premijerno je izvedena krimi-misterija Mišolovka spisateljice Agathae Christie, u režiji Branka Vekića.

Uloge u predstavi ostvarili su Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić poručio je da je Mišolovka u režiji Branka Vekića prva i jedina bosanskohercegovačka verzija ove detektivske drame.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

"Zadovoljstvo je da ovom premijerom zatvaramo ovogodišnju umjetničku sezonu kada je u pitanju dramska umjetnost. Mišolovka je na sceni neprekidno više od 71. godine i od tada plijeni pažnju publike. Važno je reći da je zahvaljujući Branku Vekiću ovo prva i jedina bh. verzija krimi-misterije Mišolovka", kazao je Mustafić.

Dva dana uoči premijere Mustafić je predvidio da će Mišolovka u rediteljskom izdanju Branka Vekića biti posebno gledalačko iskustvo radi kojeg neće biti moguće kupiti ulaznicu na dan izvedbe.

I bio je u pravu, Narodno pozorište večeras je ispunjeno do posljednjeg mjesta.

Branko Vekić na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo donosi prvu i jedinu bh. verziju drame 'Mišolovka'

Branko Vekić na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo donosi prvu i jedinu bh. verziju drame 'Mišolovka'

Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, kostimografska i scenografska rješenja radi Sabina Trnka.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 17. juna sa početkom u 19:30 sati.

Detektivska drama Mišolovka, premijera
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Detektivska drama Mišolovka, premijera

PUBLIKU OČEKUJE MISTERIJA I DRAMA, SA ELEMENTIMA KOMEDIJE

"Ogromna je želja svih nas koji smo dio ovog projekta da publici dostojno prenesemo svijet koji je kreirala Agatha Christie u svojoj drami Mišolovka. Ono čime smo se vodili i ka čemu težimo je da u predstavu uvedemo filmsku estetiku, i to u načinu glumačke igre, i promišljanju naših likova, sa fokusom na zamršene i kompleksne odnose između karaktera. Publiku očekuje misterija i drama, sa elementima komedije.

Sarajevo je dugo čekalo ovakav klasik, i na pravom smo putu da regiji podarimo novi pozorišni hit, odnosno predstavu koju će moći gledati publika svih uzrasta. Vidimo se u pozorištu", izjavio je Filip Radovanović koji će tumačiti jednu od glavnih uloga Detectivea Trottera.

AGATHA CHRISTIE

Aghata Christie, engleska književnica (Torquay, Devon, 15. 9. 1890. – Wallingford, Oxfordshire, 12. 1. 1976). Obrazovala se privatno te u internatima u rodnom gradu i Parizu. U toku Prvog svjetskoga rata radila je kao bolničarka i apotekarka te je napisala svoj prvi detektivski roman Zagonetni događaj u Stylesu (The Myterious Affair at Styles), koji je objavljen 1920. postigavši velik uspjeh. Kultni status zadržala je do smrti, napisavši ukupno 66 kriminalističkih, mahom detektivskih, romana i više od 160 pripovijetki, te detektivske drame među kojima su najuspješnije Mišolovka (The Mousetrap, objavljena 1954), koja se na londonskim pozornicama bez prestanka izvodila od 1952. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije