Završnica 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije 16. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Završnica 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije 16. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: Sarajevska filharmonija / Koncert Sarajevske filharmonije

Završnica 99. koncertne sezone Sarajevske filharmonije bit će u znaku koncerta koji će ponuditi premijerna izvođenja zanimljivih i zahtjevnih kompozicija.

Dobro znana sarajevskoj publici, violinistica Violeta Smailović Huart, ovaj put predstavit će se premijernom izvedbom znamenitog violinskog koncerta Benjamina Brittena.

Koncert je pisan od 1938. do 1939. godine i posvećen je Henriju Bojsu, njegovom bivšem profesoru na Kraljevskom muzičkom koledžu. Premijerno je izveden u Njujorku, marta 1940. uz Njujoršku filharmoniju.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Na programu je i orkestarsko djelo koje je zaslužno za pravi uspjeh i popularnost engleskog kompozitora Edwarda Elgara, Varijacije na originalnu temu op. 36. Djelo se zbog svoje zagonetne muzičke teme naziva i Enigma varijacijama, a satkano je od serije 14 kratkih muzičkih portreta nekoliko prijatelja i članova porodice kompozitora na šta nas upuću ju i sami nazivi varijacija. Premijerno je izvedeno u Londonu juna 1899. godine.

I na kraju ne smijemo zaboraviti praksu koja se primjenjuje tokom cijele slavljeničke sezone, a to su izvedbe kompozicija bosanskohercegovačkih autora, promovišući i podstičući na taj način domaće bosanskohercegovačko stvaralaštvo. Tako će se na programu i ovog koncerta naći djelo Dine Rešidbegovića pod nazivom Forged.

Orkestar predvodi ovogodišnjeg šef dirigent, sarajevskoj publici već poznat i drag, Slaven Kulenović.

Koncert će se održati u petak, 16. juna 2023. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati.

Ulaznice su dostupne putem linka www.kupikartu.ba kao i na svim prodajnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije