Sarajevska filharmonija i gošće: San ljetne noći očarao publiku

0
Vesna Andree Zaimović
Sarajevska filharmonija i gošće: San ljetne noći očarao publiku
Foto: V.A.Z. / San ljetne noći u izvođenju Sarajevske filharmonije, uz solistice Lončar i Rukavina, pod ravnanjem Jasenke Ostojić

"Vjerujem da će svi koji dođu na koncert primiti jako puno ljepote", najavila je prije nekoliko dana dirigentica Jasenka Ostojić i nije pretjerala - koncert Sarajevske filharmonije izveden sinoć u dvorani Narodnog pozorišta, očarao je publiku u Sarajevu. 

Osim orkestra na sceni su kao solistice nastupile gošće iz Hrvatske, sopranistica Josipa Lončar i mezzosopranistica Emilia Rukavina, te združeni ženski horovi Muzičke akademije Sarajevo i Glazbene akademije Zagreb, svi okupljeni pod dirigentskom palicom maestre Ostojić.

Scenska muzika za Šekspirovu komediju San ljetne noći, koju je njemački kompozitor Felix Mendelssohn skladao u razdoblju od 1826 do 1842. godine, u današnje vrijeme najčešće se izvodi kao koncertno djelo, pa je tako bilo i ovaj put.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Podsjetimo da je prije tačno šest godina, ovo djelo prvi put izvedeno u Sarajevu, takođe na orkestru Sarajevske filharmonije, kada je dirigirala maestra Samra Gulamović, s razlikom da je tada u izvedbu bio uključen i narator, što ovaj put nije bio slučaj. 

Mendelssohnova zavodljiva muzika, u trajanju od jednog sata, ispunila je kompletno trajanje koncerta kao jedino djelo na programu, potpuno zaokruženo u formi simfonijske jednočinke. Dramski predložak ovoj muzici jesu zbivanja u snu i bića koja se tu pojavljuju dok glavni likovi Šekspirove komedije spavaju. Stoga je Mendelssohn svojim muzičkim sredstvima naglasio čudnovatost sna, bajkovitost i eteričnost.  

Dirigentica Jasenka Ostojić posebno se kroz svoju 25-godišnju karijeru  usavršavala u radu s vokalnim ansamblima, što smo imali zadovoljstvo čuti na koncertu. Njeno ravnanje združenim studentskim horovima polučilo je lijepo uobličenu tonsku boju, intonativno jedinstvo uz emotivnu posvećenost svake od članica, što je u konačnici rezultiralo veoma dobrom izvedbom. 

Solistkinje su pokazale ljepotu svojih glasova i plemenitu interpretaciju.  Ovo djelo je posebno zahtjevno za duhačku sekciju orkestra, čemu su muzičari Sarajevske filharmonije u potpunosti odgovorili. 

San ljetne noći u izvođenju Sarajevske filharmonije
Foto: V.A.Z.: San ljetne noći u izvođenju Sarajevske filharmonije

Pubika u punoj dvorani, zadovoljna cjelokupnim dojmom koncerta, nagradila je aktere dugotrajnim, iskrenim aplauzom.  

Naredni koncert Sarajevske filharmonije najavljen je za petak 28. april kada ćemo imati priliku premijerno čuti kako zvuči novi Steinway klavir nabavljen za naš orkestar. Nastupit će  Ruben i Arsen Delibaltayan uz ravnanje maestra Slavena Kulenovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije