Nutbush City Limits

Elvis J. Kurtović
Nutbush City Limits
Wikipedia / Ike i Tina Turner
Počnimo našu kolumnu s jednom starom reklamom u kojoj se pominje Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1970. godine:
riz_tv.jpg - undefined

Twitter

Kako se u ovim kolumnama često pominje Pele, fudbaler čije su majstorije obilježile to prvenstvo, kao i razvoj tehnike u vremenima bliskim Svjetskom prvenstvu u Meksiku, prisjetimo se jedne od turneje Santosa po bivšoj nam domovini.

Pele u Sarajevu 1969. godine - undefined

Pele u Sarajevu 1969. godine (Foto: FK Željezničar)

Na toj turneji je Pele, prva zvijezda Santosa, od rukovodioca tadašnje tvornice Rudi Čajevec dobio na poklon njihov najnoviji proizvod - televizor u boji!

Kako je Pele i njegove brojne oproštajne utakmice ostao inspiracija i nama muzičarima, o čemu sam već pisao u kolumni "Oproštajna turneja"…

Elvis J. Kurtović: Oproštajna turneja

… prisjetimo se njegove oproštajne utakmice za reprezentaciju Brazila na Marakani.

Veoma emotivan trenutak i velika čast za čuvenog Dragana Džajića koji je nastupio za selekciju Svijeta.

Svakako trenutak za sjećanje, a ono što bi Džaja danas izdvojio s te utakmice je trenutak pozdravljanja prije početka meča, kada ga je Pele tiho, da ne čuju ostali igrači i funkcioneri, priupitao:

"Šta bi s onim televizorom?"

Tako vam je to dragi moji kad vas Pele zafrkava:

Pele naljutio Argentince: Brazilac nasmijao nogometni svijet

Pjesma za čitanje kolumne

Današnja "pjesma za čitanje kolumne" je autobiografska "Nutbush City Limits" iz 1973. godine, zadnji singl koji su objavili Ike i Tina Turner (Anna Mae Bullock, Nutbush, Tennessee, 1939.) prije raskida:

Kada sam počeo raditi kao muzički urednik na Radio Sarajevu počeo sam skupljati pjesme poput "Nutbush City Limits" kojih se sjećam iz djetinjstva kao dobre i sigurno korisne u programu.

I da tražim nove pjesme, da istražujem, da učim... Recimo, naletim na ovu pjesmu koja je bila popularna prije Svjetskog prvenstva u Meksiku:

Onda tražim kakva je to igra "medison" i nađem: "Medison (Madison) je popularna igra/ples sa kraja '50-ih i početka '60-ih. Igrala se grupno uz određene korake, koji su često bili iscrtani na omotu ploče. Održavana su i takmičenja među grupama i pojedincima."

Kako se igrao madison pogledajte u ovom insertu iz čuvenog filma Hairspray (1988) reditelja John Watersa.

I tako, malo po malo, skupljajući pjesme naučih ponešto o nekada popularnim plesovima koji su išli uz te pjesme.

Svašta sam našao o plesovima, na primjer, da je sirtaki izmišljeni ples za potrebe filma Grk Zorba. Glavnom glumcu Anthony Quinnu nisu dobro išli postojeći grčki plesovi pa su mu stručnjaci malo uprostili korake i tako je nastao sirtaki.

Dok nisam počeo raditi na radiju čuo sam samo za tarantelu, a ne i za tarantu. Narodskim rječnikom rečeno - tarantela je "sitniji" ples od tarante, kao što je violina "sitniji" instrument od viole.

Plesovi koji su bili popularni '20-ih i '30-ih kao charleston i tango predhodili su pomami za latino plesovima kao što su samba, mambo, rumba , cha-cha-cha...

Razvoj pop muzike i pojava stalno novih plesovi izluđuje tadašnje trendsetere poput Baneta Bumbara iz serije "Grlom  u jagode". Dok Bane vježba twist njegov drug Čombe mu daje savjete: "Rukama kao da se brišeš peškirom po leđima, a nogama kao da gasiš pikavce! Ajde, njiši se kukovima!"

Brojnost tih plesova najbolje ilustruje pjesma "Land of 1000 Dances" koju je u originalu 1962. pjevao Chris Kenner.

U tekstu pjesme pominje se 16 vrsta plesa: the Pony, the Chicken, the Mashed Potato, the Alligator, the Watusi, the Twist, the Fly, the Jerk, the Tango, the Yo-Yo, the Sweet Pea, the Hand jive, the Slop, the Bop, the Fish i the Popeye.

Ako ne znaš plesati "najnoviji ples koji se pojavio" - nisi u trendu!

Zaključak

"Nutbush City Limits", pjesma koja se pojavila u doba funky muzike, vratila je zaboravljeni ples madison o kome je desetak godina ranije pjevao Đorđe Marjanović.

Kao što nikad ne bih saznao da je "Samo jednom se ljubi" od Ive Robića - tango, tako isto, da nisam postao muzički urednik na radiju, nikada ne bih saznao da je je "Nutbush City Limits"- madison...

I još nešto: U Australiji se pojavio novi ples koji se više ne zove madison nego nutbush!

Eto, počeli smo s posljednjim singlom prije raskida koji su objavili Ike i Tina Turner i primijetili kako svo vrijeme zaljubljeno gledaju jedno u drugo, a završimo novim životom ove pjesme. I naučimo kako se pleše ova verzija madisona koja se zove nutbush:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije