Give Peace a Chance

Elvis J. Kurtović
Give Peace a Chance
Gdje je nestala Paris Hilton? Dugo nisam ništa pročitao o njoj, i zabrinuo sam se da ju je familija natjerala da radi nešto oko hotela - ili od nasljedstva nema ništa...

Neko ima dobar lanac za biciklo, neko ima dobar lanac luksuznih hotela, a ja sam do svog lanca za biciklo došao poštenim radom i bez ičije pomoći. Jedina štela koju sam imao u životu - bila je bauštela...

Postigao bih još i više, ali imam problema sa sve tri varijable čuvene Ajnštajnove formule uspjeha (uspjeh = X + Y + Z, gdje su X-rad, Y-talenat i Z-držanje jezika za zubima). Recimo, kraj je godine i krajne je vrijeme da konačno krenem "ganjati svoje pare". Ali, meni se ne dâ!

I  razmišljam nešto o tome kako sam lijen po pitanju ganjanja svojih para... Ako sam za to lijen - šta tek onda reći o samom radu ?

Krenimo sa "zagrijavanjem za pravi rad" i našom starom rubrikom:

Radna tema kolumne

Moje kolumne obično se bave temama kao što su "odnos umjetnik-tezgaroš u mom stvaralaštvu" ili "rockeri i narodnjaci-suživot ili otvoreni sukob", pa sam vam danas pripremio primjere prikrivenih rockera među narodnjacima, sve u cilju okončanja nepotrebnog animoziteta među kolegama koje dijele isti C-dur i A-mol, a život ih je odnio na različite strane muzičke skale.

Često, dok slušamo današnju popularnu narodnu muziku, razmišljamo kako narod koji ima ovakvu popularnu muziku... nikad neće dobiti na kladionici!

Ja ću uvijek braniti muzičare i tvrdim da su oni za to najmanje krivi. Ogroman broj njih je vremenom (čitaj-ženidba!) bio primoran preći na komercijalniju muziku, a svima nam je poznato šta je kod nas "komercijalnija muzika".

Jedan od sastava za koji se vidi da "ima rock korijene" je "Lepa Brena i Slatki greh", jer je pjevačica kao srednjoškolka u rodnom Brčkom pjevala rock i pop-muziku. Evo jednog primjera kada su dali sebi oduška i krenuli malo da se rokerišu:

U našoj kolumni u kojoj smo se bavili grupom "Drugi Način" i ferijalnim odmaralištom u Trpnju...

Elvis J. Kurtović: Ferijalci na "Drugi način"

... primijetili smo kako je folk pjevačica Indira Radić revitalizirala staru pjesmu rock grupe "Drugi Način", a u kolumni koja se zvala "Imali smo nismo znali" iskoristili smo njen duet sa rock i heavy metal legendom Alenom Islamovićem za jedan širi društveni komentar.

Elvis J. Kurtović: Imali smo, nismo znali

Za današnju kolumnu odabrao sam jednu Indirinu pjesmu koja će se posebno dopasti ljubiteljima grupe "Kiss":

Fotografija za razmišljanje

Meni se ne dâ - ne samo raditi nego i - "biti društveno-politički" aktivan. Ja bih ako može, ležeći da doprinesem popravljanju svijeta, a inspiraciju nalazim u svjetlim primjerima u prošlosti.

Godina je 1969. Yoko Ono i John Lennon čekaju da čistačica promijeni posteljinu da bi mogli nastaviti svoju Bed-Ins for Peace turneju u okviru koje su, u znak protesta protiv rata (tada je bijesnio rat u Vijetnamu), ležali u krevetima hotelskih soba:

yoko_john_hotel.jpg - undefined

Facebook

Slika jeste smiješna, ali kada sam pročitao kada je snimljena uozbiljio sam se i zamislio.

Paris Hilton bi vjerovatno više voljela da je fotografija napravljena prve sedmice turneje, kada su ležali u Hiltonu u Amsterdamu, međutim nastala je u Fairmont The Queen Elizabeth hotelu u Montrealu.

Napravljena je neposredno poslije jednog umjetničkog perfomansa na koji su odazvali mnogi njihovi poznati prijatelji, poput pjesnika Allen Ginsberga, jednog od junaka stare kolumne o Voji Šindoliću:

Elvis J. Kurtović: Vojo Šindolić i njegovi slavni prijatelji

Yoko, John i njihovi prijatelji su posudili magnetofon i napravili demo-snimak pjesme koja je postala tako bitna - da ćete se prestati smijati otkačenim umjetnicima koji se ležeći u krevetu suprotstavljaju strahotama rata i čekaju da im čistačica promijeni jastučnicu. Početi ćete je pjevušiti...

Tako da će vaš lijeni kolumnista – koji ne ide ni na kakve proteste, nije član nikakvih revolucionarnih grupa i organizacija, ne smatra da "javna ličnost mora biti društveno angažovana" – pokušati biti koristan tako što će svoju kolumnu nasloviti naslovom tog muzičkog broja, nakon čijeg je snimanja valjalo pospremiti sobu.

To će biti definitivni naslov kolumne, koju obično naslovim sa nekim popularnim uradkom iz svijeta folk muzike.

Elvis J. Kurtović: Sreli smo se u aprilu

Elvis J. Kurtović: Bila mi je jedna topla zima

Elvis J. Kurtović: Prođi sa mnom ispod duge

Indira, oprosti!

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije