Što me pitaš?

Radiosarajevo.ba
Što me pitaš?
/ FOTO: Elvis J. Kurtović

Pjesma za početak čitanja kolumne

Dobrodošli u kolumnu koja je već odavno dosegla dno ovdašnje periodike, publicistike i "cloud computinga" (pisac kolumne živi u "oblacima")!

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Naime autor, umjesto da angažovano analizira pojave, posljedice pojava i nosioce pojava u našem društvu, ukazano povjerenje za medijski prostor koristi kao priliku DA SE OBRAČUNAVA SA SVOJIM BIVŠIM KOKAMA!?

Zato je današnja "pjesma za početak čitanja kolumne" neobavezna i fakultativna za većinu posjetilaca našeg portala, a njena jedina svrha je da "zagorča život" i natjera na razmišljanje gore spomenutu manjinu:


Kako nastaje umjetničko djelo

Kad smo bili mali u čitankama smo imali poučno štivo "Kako nastaje umjetničko djelo". Autor čitanke je iz naučnog rada prof. Midhata Šamića izdvojio stvarni opis nekog događaja iz Travnika koji je zapisao tadašnji francuski konzul, a zatim su đaci mogli da pročitaju kako je to Ivo Andrić prilagodio umjetničkoj formi u svojoj "Travničkoj hronici".

Ostalo mi je u maglovitom sjećanju kako smo to sa nastavnicom analizirali na času "maternjeg" jezika (haha - ovo "maternjeg jezika" zvuči kao u "bivšoj nam domovini")

Sad ću vam "u sličnom fazonu" opisati i tonski dočarati kako je nastala jedna popularna pjesma "bivše nam grupe" u kojoj smo svirali.

Prvo je je pjevač "bivše nam grupe" ženio svog brata, našeg dobrog prijatelja. I došao je na ideju da mu snimimo pjesmu, pošto smo mi, ko biva, muzičari.
Smislio sam prigodni tekst u kome sam opisao kako je on ugledni advokat, kako je upoznao svoju suprugu, ubacio sam tu imena mlade i sretnih roditelja, te kako mladoženja nad se napije počne da pjeva neke seljačke pjesme koje su mu ostale "u malom mozgu" iz djetinjstva provedenog u Doboju...itd..itd.. Pjesma je na svadbi postigla veliki uspjeh!

Godinu-dvije nakon ovog pionirskog poduhvata, i vođa naše grupe je ženio svog brata i odlučili smo da i njemu snimimo pjesmu!

Zadatak producenta Dragiannija (naš gitarista u to vrijeme) ovaj put je bio da tekst (koji sam opet uglavnom ja napisao - mada su se i ostali trudili!) prilagodi muzici pjevača koga oboje mladenaca vole - a to je Eros Ramazzotti.
I ponosno smo opet pustili naš uradak na svadbi.

Svatovi su sa pažnjom slušali pjesmu koje je govorila o teškom životu mladenaca u Americi itd...itd... a kada se u refrenu pomenulo ime mlade - oduševljeno su zapljeskali!

Par godina kasnije (pjevač, gitarista- producent i ja nismo više bili u grupi) ova druga pjesma, koja u snimku koji prilažem zvuči kao totalna opuštena zezancija, sa promijenjenim i ozbiljnim tekstom je postala veoma popularna!

 

Pjesma za sredinu kolumne

Evo pjesme koju svake godine pustim zadnji dan škole.To je čuvena "School's Out" od Alica Coopera.

A šta da pustim za početak školske godine, kad o toj nesretnoj temi nema prigodnih pjesama? Hm...A da probam opet sa "School's Out", ali na njemačkom?

Smokva iz Koševskog potoka II

Prošle godine sam napisao, a neki od vas su je čak i pročitali, veoma poetski nastrojenu kolumnu o smokvi koja nekim čudim prirode raste preko puta Opštine Centar, na ušću ljekovitog Koševskog potoka u Miljacku.

Kako je li ova godina, puna klimatskih iznenađenja, pogodovala "nježnom cvijetu Mediterana" i da li je smokva nastavila da se (kao i autor kolumne) zeza i prkosi "teškoj sarajevskoj klimi"?

Je li protekli period dragoj i krhkoj smokvici bio težak kao i Opštini Centar (zapaljena!) i može li se neki vjerni čitatelj, koji možda tuda prolazi svaki dan, u inat svemu zasladiti ovom "sarajevskom smokvom" inspirisan fotogalerijom koju će sada pogledati. Procijenite sami!

 

Pogledajte galeriju

Pjesma za kraj kolumne

Ono što je zapazio svaki književni kritičar i teoretičar kulture masovnih medija je da moje kolumne uglavnom inspirisane pjesmama Šemse Suljaković.

Analitičarima koji špekulišu radi li se o svojevrsnom protestu autora prema ovdašnjoj nekritičkoj glorifikaciji opusa Jelene Karleuše ili Šabana Šaulića na štetu pomenute - moram malo da pripomognem.

Radi se o lukavštini i varci. Šemsina pjesma na početku kolumne nije imala za cilj da "zagorča život" bivšim kokama, nego da ih uspava i "podigne im ego"!
"Što me pitaš kako živim?" DOBRO ŽIVIM!

Hehe - tek na kraju kolumne ih čeka pjesma koja će im stvarno zagorčati život!
Ono što im se neće dopasti čuti - je da naš portal bilježi rekorde posjećenosti, da je moja kolumna rado čitana, tako da im hinjski za kraj uvaljujem pjesmu od Miroslava Ilića "Gde si sada kad mi dobro ide"  :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije