Novogodišnja poruka kralja Elvisa

Radiosarajevo.ba
Novogodišnja poruka kralja Elvisa

Pjesma za čitanje kolumne

Mi Purplovci moramo priznati da su i Zeppelini imali lijepih pjesama...

Zeppelini i Purplovci

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Jedna od njih je Black Dog koju predlažem da poslušamo u interpretaciji starog meksičkog rock sastava - grupe Las Moskas:

Umro je Joe Cocker.

Kako je tu tužnu vijest meni jaran saopćio, ostat će mi dugo u mučnom sjećanju. Sjedimo u kafani, muzika drma, slabo se čujemo, on nešto prčka po smartphoneu i pročita mi najnoviju tužnu vijest samo s prezimenom, a ne i imenom pokojnika tako da me umalo nije strefio "hercšlag"!

Ja ga razumio da je umro Koke!

Neću mu tih nekoliko sekundi tuge nikada zaboraviti, mada nije bilo namjerno...

Godina naših i Titovih jubileja

Prođe i ova godina u kojoj smo proslavili 40 godina od izdavanja prvog album grupe Bijelo dugme i 30 godina od izlaska prvog albuma grupe Elvis J. Kurtović & His Meteors, ili kako bismo mi koji smo rasli uz proslave rođendana Druga Tita rekli "godina mojih i Breginih jubileja" (Gavrilo Princip - oprosti!)

30 godina 'Mitova i legendi...'

Pet godina pisanja ove kolumne i deset godina Radija Sarajevo!

Pjevačka karijera

Svoju pjevačku karijeru sam loše počeo, a onda sam iznenada popustio... U ovim zrelim godinama uživam u činjenici da nikada nisam bio nešto popularan i ne moram da kukam zbog male popularnosti... U 2014. zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu sam uveo novinu u jednu od tri pjesme čijih se tekstova još mogu sjetiti (druge dvije su Samo jednom se ljubi i Devojko mala).


U subotu se pružila prilika da nastupim i na jednom rock koncertu i otpjevam onoliko koliko mi godine dozvoljavaju - jednu pjesmu!

Ima tri i po godine kako nisam nastupao na rock koncertu - od proslave općine Novi Grad i koncerta gdje sam kao gost Erogenih zona na stadionu Otoka iskoristio priliku da unesem neke novine u "paljenje raje na Honky Tonky Woman". Kada je gitarista Muki udario po uvodnom rifu ja sam (kao i obično) rekao da "poznata američka grupa The Rollingstones neće nastaviti pjesmu dok svi ne dignu ruke gore!" Međutim kad su prisutni na stadionu digli ruke, odlučio sam da pogledam po području ove općine i prozovem građane da doprinesu rock ugođaju: "Evo vidim vas u neboderu na Nedžarićima objekat C-6 ulaz 5, četvrti sprat, porodica Hadžimujić gledate koncert na balkonu - 'ajmo i vi ruke gore!"...

No nisam ni na to dao komandu da pjesma krene dalje, nego sam se okrenuo prema Švrakinom Selu i putem moćnog razglasa odaslao poruku: "Ti, neno, vidim te kako stereš veš ispred žute kuće povrh Švrakinog... I ti ajde... Ruke gore! "

I nakon dužeg vremena bez rock nastupa dođoh malo da podržim svog druga iz onog Zabranjenog pušenja s kraja '90-ih Poćka, koji je okupio ugledne muzičare u nastojanju da se napravi "new primitives cover band" i da se publici omogući da pjeva uglas te stare pjesme. Ja inače obožavam kad neka mlada rock grupa obradi moju pjesmu, a kako su me uvijek u porodici, školi i na poslu posprdno zvali "tamburaš" njima za osvetu prilažem tamburaše kako sviraju "moj cover":


Cover bandovi daju nadu da će nešto ostati iza nas (a pjesme su jedno važne! Ostat će iza mene dosta dugova, neplaćenih rata kredita i kazni - ali su pjesme ono što je bitno!)

I tako sam ja u subotu pod velikim šatorom Holiday Marketa uživao u svirci i koristio moderne tehnologije da se prisjetim teksta pjesme:


Klik na fotografiju za otvaranje fotogalerije.

Poruka za kraj (novogodišnja)

Završimo ovu kolumnu porukom čitateljima koje vuče porijeklo iz stare TV serije Više od igre. Tu dva lokalna tima igraju svoj derbi, a stari krojač, simpatizer tima Radnički im pred utakmicu protiv Građanskog daje podršku riječima: "Momci - samo pošteno! Samo pošteno - i po nogama!"

Tako i ja vama želim sve najbolje ("s mladim spavali, s ćoravim pare dijelili...") uz napomenu da se pazi na moral i čist obraz!

Samo pošteno, drage čitateljke i čitatelji!

Samo pošteno - i po nogama!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije