Poljska: Prihvaćen novi prijedlog američkog proturaketnog štita

Radiosarajevo.ba
Poljska: Prihvaćen novi prijedlog američkog proturaketnog štita
Poljska se obavezala u srijedu da će u cijelosti sudjelovati u novom prijedlogu američkog proturaketnog štita, nakon što je Washington odbacio prijedlog prethodne administracije, koji je izazivao gnjev Moskve.

- Poljska smatra vrlo interesantnim i neophodnim ovaj novi koncept, projekat koji se naziva SM3, nova konfiguracija proturaketne odbrane, izjavio je poljski premijer Donald Tusk na zajedničkoj konferenciji za štampu s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

- Spremni smo da sudjelujemo u tom projektu, onoliko koliko nam odgovara, dodao je Tusk.

U septembru je SAD objavio da napušta svoj prijedlog postavljanja jednog dijela proturaketnog štita u centralnoj Evropi, koji je predviđao raspoređivanje do 2013. radara u Republici Češkoj i deset presretača balističkih raketa dugog dometa u Poljskoj.

- Pozdravljam izjavu premijera Tuska, prema kojoj je Poljska spremna da prihvati elemente budućeg sistema predložene proturaketne odbrane, kazao je Biden.

Potpredsjednik SAD-a je već od prvog dana svoje mini turneje po centralnoj Evropi objavio da pobija optužbe ovih zemalja, koje su ušle u NATO nekoliko godina ranije, vezano za kukavičluk Washingtona.

- Nismo zaključili nikakav sporazum s Rusijom na štetu centralne Evrope, kazao je Biden u srijedu za konzervativni poljski list
Rzeczpospolita, prenosi AFP.

- Mi smo jasno rekli da naše mjere za poboljšanje odnosa s Rusijom neće biti na štetu centralne Evrope, istakao je on.

- Poljska je naš najbliži saveznik i važan partner u suočavanju sa svjetskim izazovima, kazao je Biden, insistirajući na prisustvu poljskih snaga u Afganistanu i Iraku.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije