Saden ne more izdobrit'

Ahmed Burić
Saden ne more izdobrit'
PrtScr / Snimak iz afere Asim

Snimak koji ovih dana kruži internetom, pokazao je da građani Bosne i Hercegovine i članovi SDA, u ovom slučaju Kantonalnog odbora – ne govore istim jezikom. I kao što u Kini postoji mandarinski, zvanični jezik koji se uči u školama, i piše hanskim pismom, zvanični jezik aktivnosti dužnosnika je - kantonski. To je jedna vrsta japanskog dijalekta (him, hin, ha, njiha) a pismo je – hinjsko. Evo nekih od glavnih različitosti bosanskog i sdaovskog jezika. U navodnicima su citati na hinjskom (kantonalnom), a boldirani primjeri i objašnjenja su u bosanskom jeziku

Selam alejk.“ – As salamu aleykum („Mir s tobom“. Posuđeni pozdrav iz arapskog jezika.)

Jel' vuna?“ – Pitanje subjektu koji se nalazi u nelagodnoj situaciji. Vuna je tekstil dobiven preradom materijala od šišanja ovaca.

Kod Kula“. – Restoran „Kulin dvor“, u sarajevskom predgrađu Semizovac.

Kod Glumca je prazna kultura sva“. – Društvo nema kulturu. 'Glumac' – Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55. U slobodno vrijeme plesač na dragačevske trube u objektima nepoznatog vlasničkog porijekla.

On mi je rek'o da svakako mora napravit'.“ – Sa zadovoljstvom će učiniti sve što budemo tražili od njega, bez obzira na nezakotinost postupka.

Glumac je meni dužan, ba. Mora.“ – Štaviše, on će meni dobrovoljno učiniti uslugu.

Bakir se uključio“. – Nosilac imperativa. Njegov iskaz se ne provjerava, nego sprovodi.

Saden“. – Sada. U ovom trenutku.

Njiha“. – Lična zamjenica, njih. „Oni“, drugi i četvrti padež, treće lice množine.

Him“. – Ista zamjenica, treći padež. Oni koji to govore određuju se kao „him – pozitivni.“

Hunji“. – Japanski poklič u toku zadavanja udarca. Preporučuje se primjena kad jezik prestaje biti dovoljno sredstvo komunikacije.

Ma, nebitno, hairli, naćemo nešto.“ – Nije nas briga, ali uz malo sreće, Vaša će žena dobiti posao.

Ha?“ – Oprostite, nisam dobro razumio, možete li ponoviti to što ste posljednje rekli?

Religijsku pedagogiju. Fakultet islamskih nauka.“ – To je ono što nam je najpotrebnije.

Ja sam šef kadrovske, prvi do Bakira.“ – Pogledajte dokle sam stigao, unatoč apsolutnoj nekapacitiranosti i svim limitima!? Zamislite, šta bih bio da, doista, nešto znam? Bakir, lično.

Imaš Aljošu, imaš Maju. Skaka mi kaže , dvoje ne more otiš'o je preduboko.“ – Pijun objašnjava poltronu puteve rektalnog alpinizma, omiljenog političkog sporta u BiH.

Ma, ovo il' ono. Ma ubaciću ja, vićemo onaj, gore kroz, kroz, invalidninu, kroz, onaj… „ – Ukoliko vas, kao mladog majmuna izradimo, i ne zaposlimo vam ženu, kao što najvjerovatnije i hoćemo, uplatićemo vam sto maraka nadoknade, zato što ste glasali prema uputama.

Ma, hajde, šta bude. Bog dragi daje nafaku.“ – Znam da ćete me nategnuti, ali ja nemam drugog izlaza.

Ma, eto tako.“ – Potpuno ste u pravu.

Da je gore na očima, raspiše se konkurs i gotovo.“ – Recite supruzi da se pojavi, vrlo je važno da zaposlimo nekoga ko, zaista, postoji.

A i ovo da ti kažem, drago mi je da ti imaš muda.“ – "Moram Vam reći da apsolutno cijenim to što ste pravilno procijenili ko je jači u ovoj priči. Mi u SDA mislimo da svakog slabijeg treba zgaziti, a vi ste to prepoznali.“

Uhhhhhh.“ – Nisam najsigurniji.

Tebe su na.u.zili bili, ali mijenjaće se ta slika. Isprepadali su ljude. Bakir je pustio to da pometu ljude i Kešu i ovo i ono, ali idu lokalni izbori, neće taj zulum više moći trajati. Ne mere to izdobrit'. „ - Mi znamo da ste Vi ispali budala, i da će opet biti tako. I dobro je da živite u strahu, jer mi tako okupljamo svoje ljude. Ali, da znate, i u budućnosti će biti tako: mi ćemo vratiti svoje stare kadrove, provjerene u korupciji i kriminalu, a vas ćemo pustiti da čekate.

I j..o te, i Abdulaha smo izglasali, i grad gore“. – Tako smo nelegalno i uz pritisak postavili i gradonačelnika.

Ja doš'o sa Zdravkom Stojnićem, k'o u Kumu…“ – Gledao sam filmove i vidio kako se ponašaju opasni ljudi, koji ucjenjuju bivše sportiste i pripadnike specijalnih jedinica.

Tako smo mi otišli, Osmica obiš'o ovog Zdravku babu, obećali i završili. Tako je Skaka post'o gradonačelnik za jedan glas.“ – Šef državne obavještajne službe, uz vjerovatno prekoračenje ovlaštenja, s falsifikovanom diplomom došao je dati ponudu koja se ne odbija. Tako je gradonačelnik Sarajeva, inače osoba na granici hendikepa, izabran. Nelegalno, ali uspješno.

Nema ovde nikakva zora.“ – Mi možemo šta hoćemo, jer je od naše ambicije veća jedino naša ogrezlost u zločinu.“

Tako, dame i gospodo, poštovani čitatelji i čitateljice, izgledaju neki primjeri razlika između bosanskog i jezika kojim govore pripadnici najjače bošnjačke stranke. Ostale, pronađite sami. Svuda su oko vas, i neće ih biti teško uočiti. Ako vam budu zatražili da snimate sami sebe – učinite i to. Nemojte propustiti priliku da pokažete da poltron možete biti i vi.

Baš kao u realityju.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba. 

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije