Povelja Muhameda Budimlića

Radiosarajevo.ba
Povelja Muhameda Budimlića


Osvrt našeg kolumniste Ahmeda Burića na inicijativu kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Muhameda Budimlića da se Danom policije Kantona Sarajevo proglasi 29. August, kada je Kulin-ban potpisao povelju s Dubrovčanima.

Za prijedlog uvođenja Dana policije Kantona Sarajevo, a koji bi se imao slaviti 29. augusta, ministar je spremio i bilješke na originalnom tekstu Povelje. Do njih smo došli metodom slučajnog uzorka  

Dopisao: Ahmed Burić   

U ime oca i sina i svetog duha. (Tobe jarabi, tob estakfirula). Ja, ban bosanski Kulin (kantonalni ministar policije Muhamed Budimlić), obećavam Tebi kneže Krvašu (i svima vama modernim Krvašima, kriminalcima, prestupnicima i siledžijama što uredno krv proljevate građanima Sarajeva) i svim građanima Dubrovčanima (kakvim, ba, Dubrovčanima, kome da se mi prilagođavamo), pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka.

(Radite šta hoćete i šta vam je volja, vozite pijani, pucajte po kafićima, silujte, kradite biste umjetnika ispred desetak policijskih kućica, terorišite, gradite bespravno…)

I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ. (Kad ne budem, vječno će živjeti moje poslanje, i moj predsjednik što ga sad kritiziraju da hoće u koaliciju sa SBB-om, pas im mater neodgojenu i bezobraznu. Šta fali što ga je njihov prešednik birvaktile onako pljuvao, novi dan, nova nafaka, jel’ tako – tako je.)  

Svi Dubrovčani (sve Sarajlije) koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe (mogu biti stoposto sigurni da neće biti sigurni) a šta mi ko da svojom voljom kao poklon (ja ću uzeti, kao i moje kolege, bilo partijske, bilo koalicijske, nisam ni ja budala, iako izgledam k’o onaj komičar, u narodu poznat kao Crna Guja.)  

Neće im biti od mojih časnika sile (ni zaštite, jer sila je šejtanska rađa a ko hoće da se brani, nek’ se brani sam, tako i ja, vala, radim) i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli. (Ko mi god zlo mislio, dabogda visio, jer bez mane i straha držim konferencije za štampu, poništavam konkurse i svojim partijskim drugovima i drugaricama šaljem sms-ova koliko mi je volja. I odbranio sam svog bivšeg kolegu od žene, nekolika puta. Jel’ se kaže nekolika ili nekoliko? Uostalom šta ja imam znati šta mi se u Ministarstvu događa, ja sam ministar, nisam doušnik, to što se događa u Ministarstvu neka zna ko treba zna.)   

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

(Šta ono bi Evanđelje?)

Ja, Radoje (kakav, ba, Radoje, jeste vi normalni?) banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta (i na dvijehiljade i dvanaest ljeta ima da se slavi kako sam ja odredio, a ne kako neke budale misle) mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

(Ovo s odrubljivanjem glave je krvoločno. Dosta što ljude ugrađuju u temelje vikendica , čovjeku se vala, ne mili ni vladati, kad vidi kakav je bezobrazan ovaj narod, a ja se satra’ od posla.)

U Sarajevu, maja 2012.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije