Warren Buffett zaradio 122 milijarde dolara u gotovini

Radiosarajevo.ba
Warren Buffett zaradio 122 milijarde dolara u gotovini
Foto: CNBC / Warren Buffett

Kompanija Berkshire Hathaway američkog bogataša, investitora i filantropa Warrena Buffeta prikupila je do kraja jula rekordnih 122 milijarde dolara u gotovini.

To je uspio kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup ali i zbog uzdržavanja od velikih akvizicija.

Buffett, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u posljednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine, prenosi Bloomberg.

Kompanija je takođe otkupila dionice u vrednosti od 400 miliona dolara, što je pad od 1,7 milijardi u prvom tromjesečju.

Novčana gomila Berkshire Hathaway nabujala je u nedostatku velikih akvizicija već godinama.

"Gladan" velikih investicija

"Nadamo se da ćemo veći dio naše viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkshire trajno posjedovati", napisao je Buffett u svom posljednjem pismu dioničarima.

"Međutim, neposredni izgledi za to nisu dobri: cijene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok", kaže on.

Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkshire Hathaway ove godine vjerovatno trošiti kupujući dionice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Period stalnog rasta dionica Buffetta će možda držati od investicija neko vrijeme, ali je to pozitivno za Berkshire Hathaway.

Vrijednost portfelja dionica skočila je za 16 posto na više od 200 milijardi dolara u prvih šest mjeseci godine.

Ostvarena je i polugodišnja dobit od blizu milijardu dolara, dok je samo kvartalni dobitak skočila 17 odsto na 14,1 milijarde dolara.

Kompanija je prošle godine povećala udio u kompaniji Apple, koji je krajem prošlog tromjeseča vrijedio više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udio i u Bank of America, i to za šest odsto na 950 miliona dionica, koje trenutno vrijede oko 28 milijardi dolara.

Buffettova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Occidental Petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko Petroleuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije