Kriptovaluta / Gates i Buffett: Bitcoin je poput otrova za štakore

13. 05. 2018. u 16:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bitcoin i druge kriptovalute počele su gubiti na vrijednosti nakon što su se suočile s brojnim kritikama, poput onih Billa Gatesa i Warrena Buffetta, prenosi Bloomberg.

Bill Gates i Warren Buffett očigledno nisu ljubitelji bitcoina. Gates kaže da bi se kladio protiv bitcoina kad bi mogao te dodaje da ga je jednom dobio za rođendan, no taj je poklon nakon nekoliko godina prodao.

"Kao imovinski razred, ne proizvodi ništa", tvrdi Gates.

Na skupštini dioničara kompanije Berkshire Hathaway Inc. prošle subote još je jedan milijarder, Warren Buffet, izjavio da je ta kriptovaluta "poput otrova za štakore".

Negativni komentari vode do negativnih posljedica za kriptovalute.

Takvi komentari imaju potencijalno negativan utjecaj na vrijednost bitcoina – u ponedjeljak u 9:30 sati prema njujorškom vremenu vrijednost bitcoina pala je za 4.2 posto, na 9273 dolara.

Od pada za otprilike 6.500 dolara prije četiri sedmice bitcoin je narastao za gotovo 50 posto, no ipak je izgubio na vrijednosti prije nego što je uspio dosegnuti 10.000 dolara.

Nagađanja da se regulatori SAD-a sastaju kako bi raspravljali o tome je li Ethereum vrijednosnica također potencijalno ograničavaju potražnju za kriptovalutama.

Ethereum, druga kriptovaluta u svijetu po veličini, pala je u vrijednosti za gotovo 6 posto. Drugim kriptovalutama – poput Litecoina i Ripplea – također je pala cijena.

No, izgleda da Buffett ponavlja riječi svog  poslovnog partnera Charlssa Mungera, koji je 2014. godine također usporedio bitcoin s otrovom za štakore.

Gates je pak naizgled odustao od svojeg ranijeg optimizma - naime, prije četiri godine bitcoin je nazvao "uzbudljivim ".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA