U tri dana Jeff Bezos, vlasnik 'Amazona' zaradio 2,4 milijarde maraka

Radiosarajevo.ba
U tri dana Jeff Bezos, vlasnik 'Amazona' zaradio 2,4 milijarde maraka
EPA / Jeff Bezos

U posljednja tri dana najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos je postao još bogatiji za vrtoglav iznos. Za tri dana je uspio prodati milion dionica kompanije koju je osnovao, Amazona za više od 3,1 milijardu maraka, piše američki magazin Forbes.

Po obračunu poreza, Bezosu će ostati više od 2,4 milijarde maraka nakon prodaje. Ovo je najveća prodaja dionica u kratkom periodu koju je Bezos ikad izvršio.

Prodao je 965.312 dionica po cijeni od 3.362 marke po dionici. Time je ostao bez 1,6 posto dionica. On je trenutno vlasnik 58,1 milion dionica, te se njegovo bogatstvo procjenjuje na 203 milijarde maraka.

Prije dvije godine je Bezos rekao da će godišnje prodavati dionice vrijedne više od jedne milijarde i 700.000 maraka kako bi mogao finansirati istraživanje svemira. Nije poznato da li će od posljednje prodaje dionica novac iskoristiti u ovu svrhu, navodi Forbes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije